Požar je pogašen, preiskovalci ga obravnavajo kot nesrečo, ne požig

Ena izmed najbogatejših francoskih družin bo za obnovo katedrale namenila sto milijonov evrov.
Fotografija: Požar ni zahteval žrtev, se je pa med gašenjem hudo poškodoval eden od gasilcev. FOTO: Zakaria Abdelkafi/Afp
Odpri galerijo
Požar ni zahteval žrtev, se je pa med gašenjem hudo poškodoval eden od gasilcev. FOTO: Zakaria Abdelkafi/Afp

Simbol Francije se je včeraj znašel v plamenih, oblastem pa je tragični požar uspelo spraviti pod nadzor šele v zgodnjih jutranjih urah. Povsem pogasili so ga šele danes dopoldne. Struktura stavbe je po mnenju gasilcev rešena, francosko tožilstvo je že začelo preiskavo vzroka požara. Za zdaj še ni znano, zakaj je začelo goreti, vendar prvi znaki kažejo, da požar ni bil podtaknjen. Gasilci sicer ocenjujejo, da je tragično nesrečo mogoče povezati z vzdrževalnimi deli, ki so potekala na katedrali, zato so preiskovalci ponoči že zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.



Po zadnjih informacijah je menda požar izbruhnil povsem slučajno, vendar preiskave še niso zaključili, saj do glavne cerkvene ladje še ne morejo dostopati. »Prednostno obravnavamo možnost nesreče,« je v izjavi za javnost poudaril pariški tožilec Remy Heitz. Dodal je še, da pri kompleksni preiskavi sodeluje več kot 50 strokovnjakov, ki si bodo vse predele katedrale lahko ogledali šele tedaj, ko bo zagotovljena zadostna trdnost konstrukcije.



V požaru sta bila uničena 93 metrov visok zvonik, ki ga umetnostni zgodovinarji pravilno imenujejo strešni jezdec, ter streha katedrale, zgrajene v 12. stoletju. Tudi celotno podstrešje je povsem uničeno, saj se je požar v prvih urah kljub naporom gasilcev vztrajno širil. Več kot 400 gasilcem je poleg same strukture zgradbe uspelo rešiti še glavni zvonik ter zunanje zidove. Obsežni požar, v katerem se je na srečo težje poškodoval zgolj en gasilec, jim je uspelo ukrotiti okoli tretje ure zjutraj. 

Predstavnik gasilske brigade je v zgodnjih jutranjih urah pojasnil, da gasilci še vedno bedijo nad katedralo ter ohlajajo posamezne predele zgradbe, ki še vedno žarijo. 



»Izognili smo se najhujšemu,« je včeraj malo pred polnočjo novinarjem, zbranim pred gorečo katedralo, sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Dodal je, da bodo kulturnozgodovinski spomenik obnovili s skupnimi močmi. »Zagotovo bo to del francoske usode in naš projekt v letih, ki prihajajo,« je še poudaril vidno ganjen prvi mož Francije. 

Že včeraj so po Franciji stekle številne akcije, kjer so zbirali prostovoljne prispevke za obnovo enega od osrednjih nacionalnih simbolov. Po Macronovih besedah bo kmalu stekla tudi mednarodna kampanja, prav tako je svojo pomoč obljubil Unesco, organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo. Notredamska katedrala je bila namreč na Unescov seznam kulturne dediščine uvrščena že leta 1991, agencija ZN pa je v preteklosti že pomagala pri obnovi posameznih arhitekturnih elementov zgradbe. 

Požar žrtev ni zahteval, se je pa med gašenjem hudo poškodoval eden od gasilcev. FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP
Požar žrtev ni zahteval, se je pa med gašenjem hudo poškodoval eden od gasilcev. FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP



 

Svetovni voditelji izrekli sožalje


Med prvimi, ki so se odzvali na dogajanje v francoski prestolnici, je bil ameriški predsednik Donald Trump, ki je tvitnil, da je videti gorečo Notre Dame grozno. Francoske oblasti je pozval, naj hitro ukrepajo in za gašenje uporabijo letala. Gasilci sicer niso gasili požara s pomočjo letal, saj bi tako po besedah francoske civilne zaščite tvegali, da bi se porušila celotna zgradba.

​Odzvala se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je katedralo označila za simbol Francije ter evropske kulture, britanska premierka Theresa May pa je zapisala, da so njene misli s Francozi in reševalnimi službami, ki se borijo proti groznemu požaru. 

Sožalje francoskemu narodu so izrekli tudi v Vatikanu, kjer so poudarili, da je katedrala »simbol krščanstva v Franciji in po svetu«. Dodali so še, da so njihove molitve z gasilci. 


 

Nekaj umetnin jim je uspelo rešiti


Županja Pariza Anne Hidalgo je na kraju dogajanja dejala, da jim je nekaj umetnin uspelo rešiti ter spraviti na varno. Med drugim jim je uspelo rešiti dva nenadomestljiva artefakta: sveto trnovo krono ter sveto tuniko, ki jo je v 13. stoletju nosil francoski kralj Ludvik. 

Poleg pozivov k zbiranju prostovoljnih prispevkov se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ​oglasila tudi ena izmed najbogatejših francoskih družin Pinault, ki ima v lasti modne blagovne znamke, kot so Saint Laurent, Alexander McQueen in Gucci. François Pinault je tako prisegel, da bo družina za obnovo kulturne dediščine namenila sto milijonov evrov. 

Predsednik Emmanuel Macron je že obljubil, da bodo storili vse in obnovili ponos Francije. FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP
Predsednik Emmanuel Macron je že obljubil, da bodo storili vse in obnovili ponos Francije. FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: