Po padcu s križarke v vodi preživela deset ur

Izčrpano 46-letno Britanko so našli dobrih tisoč metrov od kraja, kjer je s križarke na Hrvaškem padla v morje. Kako ji je uspelo preživeti?
Fotografija: »Srečna sem, da sem živa,« je dejala 46 Britanka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
»Srečna sem, da sem živa,« je dejala 46 Britanka. FOTO: Reuters

Šestinštiridesetletna Kay Longstaff je v nedeljo malo pred polnočjo z ladje Norwegian Star v severnem delu Jadrana padla v morje in tam preživela vso noč. Hrvaška obalna straža jo je iz vode rešila po desetih urah, ko so jo rešili, je bila od mesta, kjer je padla v vodo, oddaljena dobrih tisoč metrov, od obale  – pristanišča  Vergarola pri Pulju, od koder so reševalci izpluli – pa dobrih sto kilometrov oziroma 60 navtičnih milj. V reševalni akciji so poleg ladje obalne straže sodelovali trije civilni čolni in plovilo luške kapitanije Reka.

Hrvaška obalna straža je reševalno akcijo, kot so sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva, začela ob sončnem vzhodu, okoli 6.30, pogrešano pa so iz vode rešili ob 9.45.
 

Kako je v vodi preživela deset ur?


Več dejavnikov je vplivalo na to, da je Britanka, ki je po poročanju medijev, pa tudi sodeč po fotografijah, v dobrem zdravstvenem stanju, pomagalo preživeti, piše BBC.



Kot je povedal inštruktor za reševanje iz morja Simon Jenks, je bila sreča, da se po padcu z višine 20 metrov ni potopila globlje v vodo in je ni potegnilo pod ladjo. V vodi so lahko turbulence, nekatere bi jo lahko odnesle stran od ladje, druge pa pod njo, kar pa je odvisno tako od hitrosti ladje kakor tudi od sreče. Ker pa je bilo morje mirno, ji je to omogočilo ostati približno na mestu, kjer je padla v morje, da so jo reševalci lažje našli.

46-letnica si je prepevala, da ne bi čutila mraza. FOTO: Reuters
46-letnica si je prepevala, da ne bi čutila mraza. FOTO: Reuters


Tudi temperatura vode – med 28 in 29 stopinjami Celzija – je bila »ugodna«, je za BBC povedal strokovnjak za preživetje v ekstremnih razmerah, profesor Mike Tipton. Človek lahko v vodi z okoli 15 stopinjami preživi približno šest ur, če pa je temperatura vode višja od 20 stopinj  Celzija, lahko v njej zdrži tudi do približno 25 ur.

Da se telo ne ohladi tako hitro, je menda dobro, da se izognemo plavanju, ampak raje lebdimo na vodi.

Britanka je imela tudi to srečo, da so ljudje na ladji kmalu ugotovili, da je pogrešana. S posnetki nadzorne kamere pa so si pomagali, da so ugotovili, kjer je bila križarka v času, ko je Kay Longstaff padla v morje. Kot pa je dodal Tripton, je precej težko najti nekoga na morju, posebno ponoči.

Okoliščine, v katerih je Britanka omahnila v morje, še preiskujejo. FOTO: Reuters
Okoliščine, v katerih je Britanka omahnila v morje, še preiskujejo. FOTO: Reuters

 

Ženske imajo več možnosti za preživetje


Eden od dejavnikov, pomembnih za preživetje, pa naj bi bil spol. Ženske imajo okoli deset odstotkov več telesne maščobe kot moški, kar pomeni, da so »bolj plovne« in da telo učinkoviteje ohranja toploto, je še povedal Tipton.

Pri preživetju v ekstremnih razmerah pa ne smemo zanemariti niti mentalne neuničljivosti. Glede na raziskavo Jona Leacha v nesrečah in drugih situacijah velikokrat ljudje ne naredijo ničesar, da bi si pomagali. Nekateri so takoj panični, le nekateri pa se aktivno osredotočijo na preživetje.

Kot je povedala, si je, da je ne bi zeblo, pela. Kot je za BBC pojasnil Jinks, je zelo pomembna tudi volja do preživetja, ter dodal, da pomaga, če si v takšnih situacijah rečemo, da bomo preživeli, kot pa da mislimo nasprotno.

Komentarji: