Po Perryjevem odstopu prihaja »popolni profesionalec«

Dan Brouillette je bil podpredsednik avtomobilskega podjetja Ford in direktor podjetja USAA, ki ponuja zavarovanja in finančno pomoč vojakom.
Fotografija: Donald Trump je Brouilleta označil za popolnega profesionalca. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump je Brouilleta označil za popolnega profesionalca. FOTO: Leah Millis/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sporočil, da bo senatu v potrditev na položaj ministra za energijo predlagal sedanjega namestnika ministra Ricka Perryja, ki se je odločil za odstop. V primeru potrditve bo ministrstvo prevzel Dan Brouillette, ki ga je Trump označil za popolnega profesionalca.

Perry je o odstopu namigoval že pred tedni, potem je dejal, da si je premislil, nato pa je v četrtek spet dejal, da bo odstopil. Trump je to naznanil javnosti in Perryja v pokoj pospremil z izjemno pohvalnimi tviti.



Kongresni demokrati, ki vodijo preiskavo pred ustavno obtožbo za odstavitev Trumpa s položaja, bodo o tem, kaj ve o pritiskih na Ukrajino za uvedbo politične preiskave sina predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna v zameno za vojaško pomoč proti Rusiji, verjetno skušali zaslišati tudi Perryja.

Ta se je namreč srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki ga je Trump v telefonskem pogovoru prosil za preiskavo Hunterja Bidna in teorije zarote o tem, da se je Ukrajina vpletala v ameriške volitve 2016.

Dan Brouillette je bil podpredsednik avtomobilskega podjetja Ford in direktor podjetja USAA, ki ponuja zavarovanja in finančno pomoč vojakom. FOTO: Rodrigo Garrido/Reuters
Dan Brouillette je bil podpredsednik avtomobilskega podjetja Ford in direktor podjetja USAA, ki ponuja zavarovanja in finančno pomoč vojakom. FOTO: Rodrigo Garrido/Reuters


V Ukrajini naj bi letos Trumpov odvetnik Rudy Giuliani izvajal pritisk za uvedbo preiskave. Perry je sicer že priznal, da je želel srečanje med Trumpom in Zelenskim zaradi energetskih vprašanj, vendar zanikal, da bi kaj vedel o tem, kaj počne Giuliani.

Brouillette je bil v preteklosti pomočnik ministra za energijo v vladi predsednika Georga Busha mlajšega, bil je tudi podpredsednik avtomobilskega podjetja Ford in direktor podjetja USAA, ki ponuja zavarovanja in finančno pomoč vojakom.

Na položaju Perryjevega namestnika je izvajal politiko predsednika Trumpa, ki se zanaša na okrepljeno izkoriščanje fosilnih goriv. Pravi tudi, da prav tako podpira jedrsko energijo in obnovljivo energijo na sonce in veter.

Komentarji: