Po požaru Notre Dame pri otroku odkrili zvišano prisotnost svinca v krvi

Družine z majhnimi otroki in nosečnice iz četrti ob pogoreli katedrali so pozvali k obisku zdravnikov.
Fotografija: Ob požaru Notre Dame se je stopilo več sto ton svinca, uporabljenega ob gradnji strehe katedrale. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Odpri galerijo
Ob požaru Notre Dame se je stopilo več sto ton svinca, uporabljenega ob gradnji strehe katedrale. FOTO: Bertrand Guay/AFP

Zdravstveni delavci v Parizu so družine z majhnimi otroki in nosečnice, ki stanujejo v bližini katedrale Notre Dame, zgrajene na otočku Île de la Cité, pozvale k obisku zdravnika. Napotek je objavila agencija za zdravje pariške regije Ile-de-France.

Razlog za poziv je povišana vsebnost svinca, ki so jo po katastrofalnem požaru katedrale 15. aprila odkrili v krvi enega izmed otrok s tega območja.



Ob požaru so se razširile tudi toksične substance. Stopilo se je več sto ton svinca, uporabljenega ob gradnji strehe katedrale. Kot poroča BBC, so policisti teden po požaru ocenili, da je izpostavljenost svincu omejena, a so bližnje stanujoče pozvali k uporabi mokrih robčkov, da bi izločili sleherno nečistočo.

Pri omenjenem otroku so ugotovili, da je prisotnost svinca v njegovi krvi presegla 50 mikrogramov v litru, s preventivnimi testi pa bi radi ugotovili, ali je bila ta anomalija neposredna posledica požara katedrale ali pa je nemara nanjo vplival stik otroka s katerim izmed drugih okolij. K preventivnemu obisku zdravnika in analizi so pozvali vse z otroki do starosti sedem let in nosečnice.

Več iz te teme:

Komentarji: