Po protestih rumenih jopičev napovedali davčne olajšave

Predlog novega zakona predvideva tudi zvišanje minimalne plače, kar naj bi občutilo več milijonov gospodinjstev.
Fotografija: Zmanjšanje davkov za državljane z nižjimi prihodki je Macron obljubil že na televizijskem nagovoru na začetku meseca. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zmanjšanje davkov za državljane z nižjimi prihodki je Macron obljubil že na televizijskem nagovoru na začetku meseca. FOTO: Reuters

Francoske pristojne službe so se ponoči prvič konkretno odzvale na množične proteste rumenih jopičev. V parlamentu so sprejeli nov predlog zakona, ki predvideva davčne olajšave in zvišanje minimalne plače. Novi socialni ukrepi naj bi državo stali več milijard evrov. Francoska ministrica Muriel Penicaud iz ministrstva za delo je sporočila, da je sprejetje predloga zakona »hiter in konkreten odgovor« francoske vlade na zdajšnjo protestno krizo.

Nov zakon predvideva zvišanje minimalne plače za sto evrov mesečno, kar naj bi občutilo več milijonov gospodinjstev. Prav tako ne bosta več obdavčena božičnica ob koncu leta in plačilo nadur, tudi upokojenci z manj kot 2000 evri pokojnine mesečno bodo oproščeni davka.

Zmanjšanje davkov za državljane z nižjimi prihodki je predsednik Emmanuel Macron obljubil že na televizijskem nagovoru na začetku meseca. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je v torek strinjal s kritiki dodatne obdavčitve fosilnih goriv, ki so podpisali peticijo, v kateri so navedeni tudi drugi načini boja proti podnebnim spremembam in onesnaževanju ozračja. Predsednik je na spletni strani Change.org. zapisal, da se strinja s podpisniki peticije. »Sprejel sem vaše sporočilo. Odgovarjam vam, da imate prav,« je sporočil Macron.

Protesti rumenih jopičev so se začeli 17. novembra, protestniki pa so nasprotovali uvedbi ekološkega davka na goriva. Protestov se je udeležilo na tisoče ljudi, občasno so se pojavili tudi nasilni izgredi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so do zdaj terjali življenja devetih ljudi, prizadeli pa so tudi francosko gospodarstvo.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: