Po ZDA se iz sporazuma umika tudi Rusija

»Naši ameriški partnerji so napovedali umik iz sporazuma, tudi mi umikamo naše sodelovanje,« je danes dejal Vladmir Putin.

Objavljeno
02. februar 2019 14.49
Posodobljeno
02. februar 2019 15.05
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da Rusija prekinja sodelovanje v sporazumu. Photo: Reuters
STA, G.Z.
STA, G.Z.
Rusija prekinja sodelovanje v sporazumu o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), je sporočil ruski predsednik Vladimir Putin in tako odgovoril na odločitev ZDA, da se z današnjim dnem umikajo iz sporazuma.

»Naši ameriški partnerji so napovedali umik iz sporazuma, tudi mi umikamo naše sodelovanje,« je dejal Putin na srečanju z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Na to temo se z ZDA zaenkrat ne namerava več pogovarjati. »Želimo počakati, da bodo naši partnerji dovolj zreli, da bomo lahko vodili enakopraven in smiseln dialog na tako pomembno temo,« je dejal Putin. Poudaril je, da bo Rusija razvijala tudi nove rakete, »a hkrati se ne želimo povleči v drago oboroževalno tekmo«. Lavrov je ponovil, da je Washington že vrsto let kršil omenjeno pogodbo.

Z napovedjo ZDA, da se z današnjim dnem umikajo iz jedrskega sporazmua, ki velja za enega ključnih iz obdobja hladne vojne, se je začel šestmesečni proces do dokončnega konca pogodbe iz leta 1987.

Moskva je včeraj v odzivu napovedala ukrepe. Ocenila je, da se ZDA niso umaknile zaradi kršitev Moskve, ampak v okviru strategije, da se znebijo mednarodnih pravnih obveznosti.

V ZDA ob podpori zveze Nato trdijo, da Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa.

Rusija vztraja, da je maksimalni doseg sistema 9M729 480 kilometrov, kar da je v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5500 kilometrov. Američani na drugi strani menijo, da imajo te rakete domet vsaj 2600 kilometrov.
 

Kitajski poziv


Kitajska je danes pozvala ZDA in Rusijo, naj premostita razhajanja. »Nasprotujemo ameriškemu umiku ter pozivamo ZDA in Rusijo, naj rešita odprta vprašanja na podlagi konstruktivnega dialoga,« je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang.

»Ameriški enostranski umik lahko sproži vrsto negativnih posledic. Kitajska bo pozorno spremljala razvoj dogodkov,« je dejal. Po ocenah Kitajske ima INF »velik pomen« za blaženje odnosov med svetovnimi silami in ohranjanje miru, je dodal.