Po zrušenju jezu 26 mrtvih, številni še pogrešani (FOTO)

Dva dni po nesreči sicer še vedno pogrešajo več sto ljudi.

Objavljeno
25. julij 2018 13.38
Posodobljeno
25. julij 2018 14.05
Oblasti so pebivalce blizu elektrarne začele evakuirati, a je jez popustil, preden so vse lahko spravili na varno. FOTO: Social Media/Reuters
STA
STA
Vientiane – V zrušenju jezu hidroelektrarne v gradnji na jugovzhodu Laosa je po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo najmanj 26 ljudi, 17 se jih zaradi poškodb zdravi v bolnišnici. Dva dni po nesreči sicer še vedno pogrešajo več sto ljudi.

Jez hidroelektrarne Xepian-Xe Nam Noy v provinci Attapeu blizu meje z Vietnamom in Kambodžo je popustil v ponedeljek zvečer. Razlilo se je pet milijard kubičnih metrov vode, ki je poplavila sedem vasi z okoli 7000 prebivalci.


Popustili tudi pomožni jezovi


Da je jez poškodovan, so strokovnjaki ugotovili v nedeljo zvečer. O tem so obvestili oblasti, ki so začele evakuacijo prebivalcev blizu elektrarne. Strokovnjaki so se lotili popravila jezu, a jim zaradi obilnega monsunskega deževja ni uspelo. Popustili so tudi pomožni jezovi, ki so varovali gradbišče hidroelektrarne in voda je zalila več vasi.

Na posnetkih iz zraka, ki krožijo po družbenih omrežjih, je videti velika območja, ki so popolnoma pod vodo. Nekateri ljudje so se rešili tako, da so splezali na strehe hiš, drugi so se zatekli na lesene čolne. Več kot 6660 ljudi je zaradi poplave ostalo brez strehe nad glavo. Številne so evakuirali z območja, a več tisoč jih še čaka na pomoč.

image
REUTERS Zatočišče so poiskali na strehi. FOTO: Handout/Reuters


Na prizadetih območjih so vojaki, ki žrtvam poplav delijo hrano. Pridružili so se jim tajski reševalci.


Radi bi bili vodna baterija Azije


Hidroelektrarna s proizvodno močjo 410 megavatov, ki jo od leta 2013 gradijo laoška, tajska in južnokorejska podjetja, bi morala začeti delovati prihodnje leto. Predvideno je bilo, da bi 90 odstotkov proizvedene energije izvozili na Tajsko, preostanek pa ponudili lokalnemu električnemu omrežju.

Laos želi postati »vodna baterija Azije«, zato gradi velike hidroelektrarne, elektriko pa nato izvaža v sosednje države, predvsem na Tajsko. Električna energija iz hidroelektrarn predstavlja 30 odstotkov vsega izvoza ene najrevnejših držav v Aziji.

Po podatkih tiskovne agencije Lao je Laos lani imel 46 hidroelektrarn, še 54 pa jih gradijo ali njihovo gradnjo načrtujejo. Do leta 2020 naj bi v državi imeli sto delujočih hidroelektrarn s skupno proizvodno močjo 28.000 megavatov.