Podgane in rasisti v ameriški politiki

Predsednik Trump napada Baltimore zaradi podgan in Švedsko zaradi raperja A$AP Rockyja
Fotografija: Ilustracija s procesa proti ameriškemu raperju A$AP Rockyju. FOTO:AFP
Odpri galerijo
Ilustracija s procesa proti ameriškemu raperju A$AP Rockyju. FOTO:AFP

}New York – Lahko spori med republikanskim predsednikom ZDA in kongresnimi demokrati dosežejo še nižjo raven? Bolje imeti nekaj podgan kot pa biti ena od njih, baltimorski časopis odbija in vrača napade Donalda Trumpa na marylandsko mesto in njegovega kongresnika Elijaha Cummingsa, v ozadju sporov pa so najpomembnejše dileme današnje Amerike, kot ilegalne migracije in prizadevanja za razrešitev predsednika.

Gledalcem televizijske nadaljevanke Skrivna naveza (The Wire) z Dominicom Westom, Idrisom Elbo in drugimi je jasno, o čem govori Trump, ko napada domači kraj demokratskega predstavnika Elijaha Cummingsa. V nekaterih predelih mesta s šeststo tisoč prebivalci so vrstne hiše videti kot domine, ki se bodo kmalu podrle, na ulicah postopajoči moški pa, kot da bi potrebovali lekcijo detektiva Jimmyja McNultyja proti preprodaji mamil ali nezakoniti nošnji strelnega orožja.

Baltimorski demokrat je Trumpa razjezil s kritiko taborišč na ameriški meji z Mehiko, v katerih zadržujejo ilegalne migrante, republikanski predsednik pa je za nevarni in ogabni kaos, poln podgan in glodavcev, označil Cummingsovo mesto. Zaradi tega se je razburil celo producent nadaljevanke Skrivna naveza in Trumpa označil za puhloglavega rasističnega sleparja. A je David Simon tudi dodal, da bi se »neizbrisna packa na naši državi« - mišljen je Trump - že po petih minutah v zahodnem delu Baltimora polulal v hlače, kar po svoje potrjuje predsednikovo prepričanje, da nobeno človeško bitje ne bi želelo živeti tam.
...
...

 

Država tretjega sveta


»Koliko je bilo ukradenega? Takoj preiščite ta skorumpirani kaos!« poziva Trump in navaja mnenje demokratskega predsedniškega kandidata Bernieja Sandersa iz leta 2015, da so predeli Baltimora kot država tretjega sveta. Republikanec, ki nikoli ne ostane dolžan, je za nameček še temnopoltega Cummingsa označil za rasista, belce in policaje pa po njegovem sovraži tudi borec za človekove pravice častiti Al Sharpton, ki je samo zaradi obsodbe predsednika odpotoval v Baltimore.

Takšna obkladanja vse bolj postajajo vsakdanjik ameriške politike in tudi demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je obsodila »rasistične« napade na kongresnika Cummingsa. Trump se je v zameno lotil še njenega kalifornijskega okraja, ki naj bi bil neprepoznaven, ter spomnil, da so še ne tako davno mlade demokratske kongresnice, kot Alexandria Ocasio-Cortez, rasizma obtoževale Pelosijevo.

Tudi za takšnimi grobimi obmetavanji pa se skriva več, kot je videti na prvi pogled. Baltimore je morda res podganja luknja, njegov kongresnik Elijah Cummings pa je kot predsednik vplivnega odbora predstavniškega doma za vladni nadzor v zadnjem času pospešil izdajanje pozivov na pričanje Trumpovim sodelavcem, ki naj bi kršili zakonodajo o ohranjevanju uradnih komunikacij. Cummings in njegovi naj bi še posebej merili na stike Trumpovega zeta Jareda Kushnerja s tujimi politiki, med njimi s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, zanima pa jih tudi delovanje predsednikovega prijatelja Toma Barracka v puščavski kraljevini in drugje. Kljub bledemu pričanju posebnega preiskovalca Roberta Muellerja se demokratska prizadevanja za Trumpovo razrešitev nadaljujejo.
Ilustracija s procesa proti ameriškemu raperju A$AP Rockyju. FOTO:AFP
Ilustracija s procesa proti ameriškemu raperju A$AP Rockyju. FOTO:AFP


V tako razgretem političnem položaju se množijo tudi obkladanja z najrazličnejšimi žalitvami, da ni rasist, pa poskuša republikanski predsednik pokazati z zavzemanjem za raperja A$AP Rockyja, ki je že več tednov v švedskem zaporu. Za tridesetletnega zvezdnika s pravim imenom Rakim Athelaston Mayers se zavzemata tudi Kanye West in Kim Kardashian, ki imata pogosto dostop do republikanskega prvaka ZDA. Vsi trije verjamejo, da je domnevna žrtev Mustafa Jafari prvi napadel Američana in njegove prijatelje. Po pisanju švedskega tiska naj bi bil 19-letni afganistanski državljan, ki je leta 2015 kot ilegalni migrant prispel v njihovo državo, odvisnik od mamil z dolgim seznamom kazenskih dejanj.
...
...

Komentarji: