Podnebno ukrepanje za mir

Z letošnjim geslom želijo Združeni narodi opozoriti na pomembnost boja proti podnebnim spremembam kot načina za ohranitev in spodbujanje miru po svetu.
Fotografija: FOTO: Luis Robayo/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Luis Robayo/AFP

Združeni narodi danes obeležujejo mednarodni dan miru, ki je letos posvečen nujnosti ukrepanja glede podnebnih sprememb in poteka pod geslom Podnebno ukrepanje za mir. S tem želijo Združeni narodi opozoriti na pomembnost boja proti podnebnim spremembam kot načina za ohranitev in spodbujanje miru po svetu.



»Danes se mir sooča z novo nevarnostjo: Podnebno krizo, ki ogroža našo varnost, naše preživljanje in naša življenja,« je odločitev za temo letošnjega dneva miru utemeljil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Podnebne spremembe pomenijo grožnjo za mednarodni mir in varnost, poudarjajo iz Združenih narodov. Naravne nesreče denimo botrujejo razselitvi trikrat toliko ljudi kot konflikti in prisilijo milijone, da zapustijo domove. Zasoljevanje vode in pridelkov medtem ogroža varnost oskrbe s hrano.

Guterres se je v luči teh groženj odločil, da 23. septembra skliče podnebni vrh, ki se bo med drugim osredotočil na sektorje, ki ustvarjajo največ izpustov.

Protesti v Kolumbiji. FOTO:Luis Robayo/AFP
Protesti v Kolumbiji. FOTO:Luis Robayo/AFP

 

Vsak posameznik je del rešitve


Obenem Združeni narodi ob dnevu miru pozivajo prav vse, naj ukrepajo proti podnebnim spremembam, saj poudarjajo, da je vsak človek del rešitve. To lahko izkaže med drugim z ugašanjem luči, uporabo javnega prevoza ali organiziranjem kampanj za dvig osveščenosti.

Po navedbah ZN so prav mladi ključni igralci pri dviganju osveščenosti, spodbujanju trajnostnih življenjskih slogov, ohranjanju narave in podpori obnovljivim virom energije. Tako bodo ob letošnjem mednarodnem dnevu miru prav mladi na sedežu ZN predstavili svoje projekte, ki so se jih lotili v okviru boja proti podnebnim spremembam in za spodbujanje miru.

Preberite še:

Komentarji: