Vrh EU podprl kompromis o brexitu

Voditelji EU27 so podprli današnji dogovor. Britanski premier Boris Johnson je sicer prepričan, da bo na domačih tleh uspel s kompromisom, a gotovosti ni.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec za brexit Michel Barnier med novinarsko konferenco v Bruslju. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec za brexit Michel Barnier med novinarsko konferenco v Bruslju. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp

Bruselj – Na začetku vrha EU je še nekaj negotovosti, ali je z »belim dimom brexita«, kompromisom, ki so ga danes dopoldne dosegli pogajalci obeh strani, zapečaten izstop Združenega kraljestva. Voditelji na vrhu EU ga bodo obdelali in skoraj gotovo bodo podprli rešitev. 

Ker so se severnoirski unionisti (DUP) postavili proti predlogom, ki so na mizi, je negotovost nekoliko večja. Ne strinjajo se z rešitvami glede DDV, carinskega nadzora in severnoirskega soglasja k režimu. Britanski parlament bo zasedal v soboto, sporazum mora ratificirati tudi evropski parlament. To bi se po najbolj optimističnem scenariju lahko zgodilo že prihodnji teden.

18:05 Zasedanje EU27 o brexitu končano. Po pričakovanjih so voditelji podprli doseženi dogovor o brexitu. Oči so uprte Westminster. Evropski parlament bi nato lahko že prihodnji teden, v sredo ali v četrtek, ratificiral ločitveni sporazum.

16:05 Žgoče vprašanje na vrhu je širitvena politika. A očitno upanja za Severno Makedonijo in Albanijo glede začetka pristopnih znamenj ni veliko. »Znamenja ne kažejo, da bo sprejeta odločitev. To obžalujem,« je povedala izvoljena predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Voditelji bodo temo obravnavali ob večerji. Francoski predsednik Emmanuel Macron odločno nasprotuje začetku pogajanj. Glede Severne Makedonije je osamljen. Na začetku vrha se ločena obravnava Skopja in Tirane ne zdi kot verjeten scenarij.

15:54 »Želim si misliti, da bo premier Boris Johnson imel večino za podporo dogovoru, » je ocenil francoski predsednik Emmanuel Macron. Tudi zato spremlja dogajanje z nekaj pazljivosti. »To je dobra sporočilo,« pa je glede kompromisa povedala nemška kanclerka Angela Merkel.

15:43 »Imamo dogovor. In ta dogovor pomeni, da ni nobene potrebe za nobeno obliko podaljšanja,« je povedal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Slovenski premier Marjan Šarec je ob prihodu na vrh glede doseženega kompromisa ocenil, da je dogovor dober. »Ko se bomo seznanili s tem, bomo videli, kakšno je razpoloženje,« je ocenil.  Sicer bi po njegovem mnenju morali najprej slišati mnenje Irske in evropske komisije.  

15:21 Britanski premier Boris Johnson je pred pogovorih s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem doseženo v pogajanjih označil za »razumen in pošten rezultat«. Z njim naj bi izpeljali – pravi brexit. Parlamentarce v Westministru je pozval k potrditvi sporazuma.

14:00 Med britanskimi novinarji se pojavljajo ugibanja, da bi si lahko Johnson zagotovil parlamentarno večino za potrditev dogovora tako, da bi voditelje EU prosil za to, da vnaprej izključijo možnost novega odloga brexita in s tem poslance v britanskem parlamentu efektivno prisilijo k temu, da na predvideni sobotni izredni seji izbirajo med danes sklenjenim osnutkom in neurejenim izstopom države iz EU.

13:56 Kako so s tehnično rešitev razrešili kvadraturo kroga, je pojasnil Michel Barnier. Severna Irska bo ostala usklajena z delom pravil EU, zlasti o blagu. Vsi postopki za blago bodo izpeljani na vstopnih točkah v Severno Irsko. Britanske oblasti bodo pooblaščene za uporabo carinskega zakonika EU na Severnem Irskem.
Severna Irska bo ostala del carinskega območja Združenega kraljestva, a bo tudi vstopna točka za notranji trg EU. Britanske oblasti bodo uporabljale svoje carine za izdelke, ki pridejo iz tretjih držav na Severno Irsko in ne obstaja tveganje vstopa na notranji trg EU. Za tiste, za katere pa obstaja to tveganje, pa bodo veljale carine EU.  

13:45 Britanski premier Boris Johnson je po sklenitvi osnutka dogovora o brexitu pred težko nalogo: v britanskem parlamentu mora najti dovolj glasov za njegovo potrditev. Glede na to, da njegova vlada nima večine, mu ne preostane drugega, kot da jih poišče pri opoziciji. Vodstvo severnoirskih demokratičnih unionistov (DUP) zaenkrat vztraja, da ne podpira dogovora, ki ga je vladi po več dneh intenzivnih pogajanj uspelo skleniti z EU, kar utegne pomeniti, da bo Johnsonu za potrditev dogovora na koncu zmanjkalo glasov.  

»Največja ovira na poti do potrditve dogovora v parlamentu je DUP – ne samo, da je njihovih 10 poslanskih glasov ključnih, ampak bodo njihovi usmeritvi glede predlaganih rešitev, ki se navezujejo na Severno Irsko, sledili tudi nekateri poslanci vladajočih konservativcev,« je za Delo pojasnil Dominic Walsh, analitik in specialist za brexit pri mislišču Open Europe.

13:23 Pogajalec Michel Barnier je optimističen in meni, da bi bil brexit lahko izpeljan že v predvidenem roku do konca oktobra. Rešitev, kakšna je postavljena, nadomešča znamenito varovalo, ki je bilo na Otoku nekakšno jabolko spora in glavni razlog trikratne zavrnitve sporazuma v britanskem parlamentu. Ključno vprašanje je, ali bo ločitveni sporazum z novo irsko rešitvijo imel dovolj podpore.       

13:04 Pogajalec Michel Barnier je optimističen in meni, da bi bil brexit lahko izpeljan že v predvidenem roku do konca oktobra. Rešitev, kakšna je postavljen, nadomešča znamenito varovalo, ki je bilo na Otoku nekakšno jabolko spora.     

12:38 »To je najboljši možen dogovor,« je na predstavitvi rešitve pojasnil glavni pogajalec Michel Barnier. V zadnjih mesecih je bil sicer glavna tema irski protokol, a ločitveni sporazum (sklenjen lani) ima še dve drugi ključni razsežnosti: ureja status državljanov na obeh straneh Rokavskega preliva, London pa potrjuje vse finančne zaveze do proračuna EU. Spremlja ga še politična deklaracija o prihodnjih odnosih. Eno od vodil je zagotavljanje enakih konkurenčnih pogojev (level playing field). To bi preprečevalo Združenemu kraljestvu, da bi, denimo s sistemom državnih pomoči, davčnih ugodnosti ali nižjih standardov, deloval kot nekakšna nelojalna konkurenca evropskemu gospodarstvu. Pogajanja o prihodnjih trgovinskih odnosih bo predvidoma še bolj zapletena kot sama ločitev.

12:30 Glavni pogajalec EU Michel Barnier je pojasnil, da bo po sporazumu Severna Irska ostala del carinskega območja celotnega Združenega kraljestva. Za blago, ki bo na Severno Irsko prihajalo izven EU in bi lahko končalo na evropskem trgu, bo veljal carinski režim EU. Na Severnem Irskem bodo sicer po 4 letih še odločali, ali bodo posebnosti njihove ureditve še veljale. V primeru negativne odločitve bo nehal veljati po nadaljnjih dveh letih.   


12:04 Najbrž le za sladokusce: besedilo dogovora.

11:56 Če bo dogovor potrjen v britanskem parlamentu, se bo v prihodnjih tednih zgodil urejeni brexit. Ali bo izstop res mogoč že 31. oktobra, je odvisno od hitrosti ratifikacijskih postopkov. Tudi v državah članicah bodo še vzeli rešitev pod drobnogled.

11:52 Glavni pogajalec EU Michel Barnier bo zdaj predstavil rešitev. Spremlja se lahko na tej povezavi.

11:47 Kot je pojasnil Juncker, mu je tudi britanski premier Boris Johnson signaliziral, da se strinja z vsebino pripravljenih dokumentov.

11.42 »Kjer je volja, je tudi dogovor,« je sporočil Juncker.


 
11.31
»Vsaka minuta šteje,« je sporočil predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker.
 

Komentarji: