Policija je prepovedala sobotni prodemokratični protest

Opazovalce skrbijo večji premiki kitajske vojske.
Fotografija:  FOTO: Philip Fong/Afp
Odpri galerijo
 FOTO: Philip Fong/Afp

Hongkonška policija je v skrbi za javno varnost prepovedala za soboto načrtovan množični prodemokratični protest, so danes sporočili organizatorji. Minuli konec tedna je med protesti, ki sicer v tem mestu potekajo že tri mesece, izbruhnilo nasilje.

Policija je v pismu Državljanski fronti za človekove pravice (CHRF), ki organizira proteste, zapisala, da se bojijo, da se bodo nekateri udeleženci demonstracij obnašali nasilno in destruktivno.

Protestniki po navedbah policije minuli konec tedna niso samo požigali in postavljali obsežnih cestnih blokad, temveč so uporabili tudi molotovke, jeklene krogle, opeke, sulice, kovinske palice kot tudi drugo različno doma izdelano orožje, s katerim so uničevali javno lastnino, kršili javni red in mir ter povzročali poškodbe.

Policisti so v nedeljo pripravili vodni top in za ubranitev pred nasilnimi protestniki izstrelili opozorilni strel.
 

Peta obletnica zavrnitve političnih reform


 FOTO: Willy Kurniawan/Reuters
 FOTO: Willy Kurniawan/Reuters


S sobotnim protestom naj bi protestniki obeležili peto obletnico odločitve Pekinga, da zavrne politične reforme v Hongkongu. Ta odločitev je sprožila takoimenovano gibanje dežnikov, ki je nato trajalo 79 dni.

CHRF, ki je organiziral največje proteste v tem finančnem središču v zadnjih desetletjih, je sporočil, da se bo pritožil na odločitev policije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestnike so pozvali, naj se zberejo v središču mesta, nato pa naj se podajo proti uradu za zveze, ki zastopa kitajsko vlado v Hongkongu, vendar je policija oboje prepovedala.
 

Skrb zbujajoči premiki vojske


Medtem pa, kot poroča Reuters, opazovalce skrbijo večji premiki kitajske vojske znotraj hongkonškega garnizona. V teh dneh, neposredno pred napovedanim in sedaj prepovedanim sobotnim velikim protestom, so namreč premaknili letalske, pomorske in kopenske enote znotraj garnizona. To je po mnenju opazovalcev precej nenavadno, saj se v času od leta 1997, ko je Kitajska prevzela upravo Hongkonga, vojska, ki so jo takrat namestili na tem območju, ni veliko kazala izven vojašnic. Kitajska agencija Xinhua trdi, da gre le za rutinske premike enot, vojska pa naj bi zgolj pripomogla k večji blaginji in stabilnosti Hongkonga.

Hongkongški garnizon kitajske ljudske osvobodilne armade po mnenju opazovalcev šteje med 8.000 in 10.000 vojakov, ki so razporejeni po bazah v južni KItajski in v bivših britanskih vojašnicah v Hongkongu.
 

Je možno vojaško posredovanje?


Po poročanju Reutersa je Kitajska s tem poslala jasno sporočilo, da je ob večjih protestih mogoče pričakovati vojaško posredovanje. 

Kljub vsemu pa je včeraj v Hongkongu na tisoče ljudi - po podatkih organizatorjev jih je bilo 30.000, po podatkih policije pa 11.500 - protestiralo zaradi domnevnega spolnega nasilja, ki naj bi ga hongkonška policija v zadnjih mesecih izvajala nad protestniki oziroma predvsem nad protestnicami, poroča BBC. Policija vse obtožbe zanika.

Preberite še:

Komentarji: