Policija je zaradi napovedanih protestov okrepila varnost v mestu

Več tisoč protestnikov se je zbralo v trgovskem centru New Town Plaza v četrti Sha Tin, nekateri pa so se kasneje spopadli s policijo. Pri vhodih so začeli postavljati barikade, ki so jih kasneje zažgali, na policiste pa so metali tudi tlakovce.
Fotografija: Policija je nameščena na mestih, kjer so napovedani protesti. FOTO: Aly Song/Reuters
Odpri galerijo
Policija je nameščena na mestih, kjer so napovedani protesti. FOTO: Aly Song/Reuters

Po sobotnih nasilnih protestih in spopadih med policijo in protestniki v več delih Hongkonga je policija v pripravah na nove napovedane proteste danes okrepila svojo prisotnost v tem posebnem upravnem območju Kitajske. Policisti so pričeli tudi s pregledi potnikov na avtobusih, namenjenih na letališče, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Več tisoč protestnikov se je zbralo v trgovskem centru New Town Plaza v četrti Sha Tin, nekateri pa so se kasneje spopadli s policijo. Prav tako so pri vhodih začeli postavljati barikade, ki so jih kasneje zažgali, na policiste pa so metali tudi tlakovce. Policija je proti njim pozno popoldne po lokalnem času uporabila solzivec in gumijaste naboje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so tudi razdejali eno od tamkajšnjih postaj podzemne železnice, z bližnje vladne stavbe pa so sneli kitajsko zastavo, ki so jo kasneje zalučali v reko.

Protestniki so za danes napovedali t. i. stresni test letališča, ki so ga v preteklosti že večkrat zasedli in povzročali motnje v letalskem prometu. Letališče sicer zaenkrat deluje nemoteno.

Protestniki so tudi razdejali eno od tamkajšnjih postaj podzemne železnice, z bližnje vladne stavbe pa so sneli kitajsko zastavo, ki so jo kasneje zalučali v reko. FOTO: Aly Song/Reuters
Protestniki so tudi razdejali eno od tamkajšnjih postaj podzemne železnice, z bližnje vladne stavbe pa so sneli kitajsko zastavo, ki so jo kasneje zalučali v reko. FOTO: Aly Song/Reuters


Policija je nameščena na mestih, kjer so napovedani protesti, vključno z letališčem, območjem Chek Lap Kok, postaji podzemne železnice Tsing Yi, postaji Hong Kong in na sedežu letalske družbe Cathay Pacific, ki je odpustila nekaj svojih zaposlenih, ki so sodelovali v protestih. Hongkonška radiotelevizija RTHK je poročala o okrepljeni policijski prisotnosti in vodnim topom na več cestah, vključno s tisto blizu Chek Lap Koka.

Zjutraj so policisti tudi začeli z varnostnimi pregledi potnikov na avtobusnih postajah in avtobusih, ki so namenjeni na letališče. Pregledovali so osebne izkaznice in prtljago.

FOTO: Tyrone Siu/Reuters
FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Agencija za letalstvo je po motnjah letalskega prometa prejšnji mesec pridobila ukaz visokega sodišča, ki dovoljuje pridržanje oseb, ki nezakonito in namerno ovirajo ali se vmešavajo v delovanje hongkonškega mednarodnega letališča. Prav tako dovoljuje dostop do terminalov letališča samo ljudem s kupljeno letalsko karto in zaposlenim.

Okoli 3. ure po lokalnem času je letališče delovalo brez motenj.

Preberite še:

Komentarji: