Policija preprečila spopad med zagovorniki in nasprotniki neodvisnosti

Nekaj tednov pred obletnico referenduma so na ulicah Katalonije zopet protesti.
Fotografija: Policija se je zbala, da bi prišlo do spopadov med obema taboroma. FOTO: Pau Barrena/Afp
Odpri galerijo
Policija se je zbala, da bi prišlo do spopadov med obema taboroma. FOTO: Pau Barrena/Afp

Na ulicah Barcelone se je zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti zlorabi jezika ter zahtevali, da se učenju španščine v šolah nameni več ur, poroča tiskovna agencija AP.

Številni protestniki so vihrali z zastavami, na katerih je pisalo »Nismo fašisti, mi smo Španci« ter »Ne pustite se ukaniti, Katalonija je Španija!«



Nedeljski protest je organizirala skupina imenovana »Govorimo špansko« (Hablamos Español), ki svoje dejavnosti posveča večanju prisotnosti španščine v katalonskih šolah.

Čez par tednov bodo zabeležili obletnico referenduma o neodvisnosti Katalonije. FOTO: Daniel Cole/Ap
Čez par tednov bodo zabeležili obletnico referenduma o neodvisnosti Katalonije. FOTO: Daniel Cole/Ap


Na osrednjem trgu katalonske prestolnice se je zbralo tudi več sto podpornikov separatističnega gibanja, ki zagovarjajo trenutno jezikovno politiko katalonskih šol, kjer je učenju španskega jezika namenjena enaka količina ur kot za pouk angleščine.



V izogib spopada med skupino zagovornikov španske enotnosti ter zagovornikov katalonske neodvisnosti je pristojna policija oblikovala bariero ter tako preprečila morebitne spopade.

»Separatistom so dovolili, da so zasedli osrednji trg in drugim onemogočili dostop. Ljudje so jezni,« je za lokalno televizijo povedala Gloria Lago, organizatorka protesta pod okriljem skupine Hablamos Español

Na ulicah Barcelone se je danes dopoldne zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Daniel Cole/Ap
Na ulicah Barcelone se je danes dopoldne zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Daniel Cole/Ap


V prihodnjih dveh tednih so napovedane številne protestne akcije zagovornikov neodvisnosti, saj bodo čez par tednov zabeležili obletnico referenduma o katalonski neodvisnosti.

Preberite še:

Komentarji: