Policija se vrača k sumom terorizma, aretirali novega osumljenca

Kakšna je povezava med aretiranim štiridesetletnikom in osumljenim Tanisom, tožilstvo ni razkrilo.

Objavljeno
20. marec 2019 16.10
Posodobljeno
20. marec 2019 16.10
FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Četudi so policisti včeraj še vedno omenjali, da glede ponedeljkovega strelskega napada v Utrechtu resno raziskujejo teroristične vzgibe, so se nemara Nizozemci nekoliko pomirili ob novici, da je šlo pri tragediji na tramvaju, za katerega ostaja osrednji osumljenec Gökman Tanis, morda za osebno obračunavanje storilca z njegovim sorodstvom.

Turška tiskovna agencija Anadolu je namreč poročala, da je Tanis na tramvaju streljal na neko žensko zaradi »družinskih zadev«, kasneje pa je streljal še na ljudi, ki so ji hoteli pomagati.


 

Štiridesetletnika na njegovem domu aretirali danes ponoči


A se je policija, kot pišejo nizozemski mediji, znova vrnila k preiskavi terorizma kot zelo verjetnega razloga streljanja na postaji 24 Oktoberplein v utreschtski četrti Kanaleneiland.

Kot danes poroča Nl Times, so policisti aretirali novega osumljenca. Novico je sporočilo tožilstvo, gre za štiridesetletnika, ki so ga na njegovem domu aretirali ponoči. Dvojico moških, ki so ju pred tem aretirali na podlagi suma povezav s Tanisom, so medtem že izpustili. Nista več osumljena vpletenosti v tragedijo. Šlo je za brata.

image
Žrtvam sta se na prizorišču streljanja poklonila tudi nizozemski premier Mark Rutte in minister za pravosodje in varnost Ferdinand Grapperhaus. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


Kakšna je povezava med štiridesetletnikom in Tanisom, tožilstvo ni razkrilo, prav tako ne, česa natanko je osumljen. Kot piše današnji tisk, ostaja motiv za Tanisov strelski napad neznan. Teorijo, da bi šlo za osebni obračun s sorodniki, je že včeraj omajala izjava tožilca, da med Tanisom in žrtvami niso ugotovili nikakršnih povezav. Tako ostaja najverjetnejši motiv terorizem.

Ta temelji tudi na sporočilu, odkritem v rdečem cliu, s katerim naj bi Tanis pobegnil po streljanju. Policija vsebine ni razkrila, a so mediji, ki so se sklicevali na nizozemski Telegraaf, poročali, da naj bi na njem pisalo, da je storilec napad naredil v imenu Alaha in muslimanskih bratov.

Policisti še vedno pozivajo vse morebitne priče streljanja, s katerimi še niso govorili, naj se oglasijo.