Poljaki na ulicah: »Želim si, da bi lahko splavili vlado«

Protestniki so blokirali krožišča in za približno eno uro zaustavili promet.
Fotografija: Splav je na Poljskem vprašanje, ki že dolgo razdvaja javnost. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Splav je na Poljskem vprašanje, ki že dolgo razdvaja javnost. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Na Poljskem je na tisoče ljudi že peti dan zapored na ulicah protestiralo proti odločitvi sodišča, da skorajda povsem prepove splav. V glavnem mestu Varšava so protestniki blokirali glavna križišča in za približno uro ustavili avtomobilski in tramvajski promet, poroča BBC. Številni so nosili transparente, med drugim tudi z geslom »Želim si, da bi lahko splavili vlado«.

Protesti v državi, v kateri ima Rimskokatoliška cerkev izjemen vpliv, so precej nenavadni, sploh v tako množičnem številu. A je poljsko sodišče pred dnevi sodu izbilo dno z odločitvijo, da splav dovoli le še v primeru incesta, posilstva ali ko je ogroženo življenje matere, ne pa tudi v primerih okvare ploda. Tak splav bo zdaj nezakonit.

Protestniki so blokirali ulice in zaustavili promet. FOTO: Agencja Gazeta via Reuters
Protestniki so blokirali ulice in zaustavili promet. FOTO: Agencja Gazeta via Reuters


Protesti so izbruhnili v 50 mestih po vsej državi. V nedeljo so protestniki prekinili cerkveno bogoslužje in z grafiti popisali pročelja varšavskih cerkva. Protesti so izbruhnili tudi pred številnimi poljskimi veleposlaništvi v tujini, tudi v Londonu in Kijevu. 

Protesti so izbruhnili v 50 mestih po vsej državi. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Protesti so izbruhnili v 50 mestih po vsej državi. FOTO: Kacper Pempel/Reuters


Splav je na Poljskem vprašanje, ki že dolgo razdvaja javnost. Raziskava javnega mnenja je leta 2014 na primer pokazala, da je kar 65 odstotkov vprašanih proti splavu, 27 odstotkov ga je ocenilo kot sprejemljivega, osem odstotkov vprašanih pa je bilo neodločenih. A zadnje zaostrovanje glede ureditve splava je kljub temu povzročilo ogromno ogorčenja in obtožb, da Poljska ženskam ne pusti, da bi same odločale o svojem telesu in jih peha nazaj v srednji vek.

Zdravniki v državi vsako leto opravijo več kot 1000 zakonitih splavov, tistih, opravljenih v tujini, naj bi bilo med 80.000 in 120.000. Protestniki so že napovedali tudi referendum o splavu. 

Preberite še:

Komentarji: