Poljska podpisala dogovor z ZDA, ki bo trajal več kot dve desetletji

V kratkem nameravajo podpisati še dve pogodbi o dobavi ameriškega utekočinjenega naravnega plina.

Objavljeno
08. november 2018 14.10
Posodobljeno
08. november 2018 14.20
Razpršitev energetskih virov je pomembna tako za Poljsko kot Evropo. FOTO: Czarek Sokolowski/Ap
STA
STA
Poljski plinski distributer PGNiG je danes z ameriško družbo Cheniere Marketing International podpisal dogovor o 24-letni dobavi utekočinjenega naravnega plina. Dogovor se nanaša na obdobje 2019-2042.

Podjetje bo plin dovajalo do poljskega novega plinskega terminala v mestu Swinoujscie na severovzhodu države, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je po podpisu pogodbe s Cheniere Marketing International povedal direktor podjetja PGNiG Piotr Wozniak, nameravajo v kratkem podpisati še dve pogodbi o dobavi ameriškega utekočinjenega naravnega plina.

image
Poljski predsednik Andrzej Duda (desno) in ameriški minister za energijo Rick Perry (levo) ob podpisu dogovora. FOTO: Czarek Sokolowski/Ap


»Trenutno podpisujemo več pogodb o dobavi utekočinjenega naravnega plina z ameriškimi podjetji in vse imajo nekaj skupnega - plin bo 20 do 30 odstotkov cenejši kot tisti, ki ga trenutno kupujemo od Rusije,« je povedal Wozniak. Podpis dogovora sta pozdravila tudi poljski predsednik Andrzej Duda in ameriški minister za energijo Rick Perry. Razpršitev energetskih virov je pomembna tako za Poljsko kot Evropo, sta poudarila po podpisu prelomne pogodbe.