Popravljeni proračun dokončno pod streho

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je napovedal natančno spremljanje izvajanja italijanskega proračuna.

Objavljeno
30. december 2018 21.45
Posodobljeno
30. december 2018 21.54
Predsednik vlade je zagotovil, da bodo Italijani nemudoma občutili pozitivne učinke proračuna. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
STA
STA
Po štirih mesecih razgretih razprav in groženj s sankcijami s strani Evropske komisije je  vlada danes pod streho dokončno spravila ustrezen proračun. Poslanska zbornica je potrdila zakon o proračunu s 313 glasovi za in 70 proti. Danes je spodnji dom parlamenta dokončno potrdil proračunske načrte, senat jim je zeleno luč prižgal že pred dnevi. Predsednik vlade Giuseppe Conte je glasovanje pozdravil. "Italijani bodo nemudoma občutili pozitivne učinke tega proračuna," je zagotovil.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici pa je na spletnem družbenem omrežju twitter napovedal natančno spremljanje izvajanja proračuna. Zatrdil je tudi, da je šlo v dialogu z Rimom vedno za spoštovanje skupnih pravil, ne za posamične ukrepe.

Koalicijski stranki Liga in Gibanje petih zvezd sta morali popraviti predlog proračuna, ki je sprva za leto 2019 predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Sedaj bo minus 2,04-odstoten. Rok za sprejem novega proračuna se izteče 31. decembra, v primeru, da se ne bi uklonila, pa bi Italiji grozila visoka finančna kazen.
Novi proračun še vedno predvideva znižanje minimalne upokojitvene starosti s 67 na 62 let, ob 38 letih delovne dobe. Uvaja tudi zajamčena minimalna sredstva v višini 780 evrov mesečno za 1,7 milijona italijanskih najrevnejših družin. Ta ukrep je skupno vreden 7,1 milijarde evrov, navaja britanski BBC.

Več kot milijon samozaposlenih, ki zaslužijo manj kot 65.000 evrov, pa se lahko veseli nižjih davkov. Stopnja bo namreč zgolj 15-odstotna.

Za opozicijo je aktualna italijanska koalicija preveč radodarna, kar ogroža trdnost gospodarstva. "Ta proračun na kocko postavlja prihodnost mladih, starejšim krade pokojnine in kaznuje dobrodelne," je opozoril nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. Kritiki opozarjajo tudi, da proračun ne spodbuja investicij.