Strahoten porast ošpic v Evropi

Poročilo WHO  Za posledicami nevarnega virusa je v prvi polovici leta umrlo 37 ljudi. Albanija, Velika Britanija, Grčija in Češka so izgubile status države, v kateri so ošpice izkoreninjene.
Fotografija: Cepljenje proti ošpicam je učinkovita zaščita proti nevarnemu virusu, a se ga številni še vedno izogibajo. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje proti ošpicam je učinkovita zaščita proti nevarnemu virusu, a se ga številni še vedno izogibajo. Foto Tadej Regent/Delo

Ženeva –  Dramatični porast ošpic po Evropi ogroža življenje, poudarjajo strokovnjaki svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Uradne številke so zaskrbljujoče: v letu 2016 je bilo 5000 okuženih, v letu 2017 26.000, lani 84.000, v prvi polovici letošnjega leta pa že 90.000.

Po mnenju WHO je razlog za porast okužb z ošpicami neuspeh držav pri doseganju popolne precepljenosti. Izbruhi ošpic pa se pojavljajo tudi zato, ker zdravstvene službe ne dosežejo vseh družbenih skupin, so dodali pri WHO in pri tem kot vir navedli dve študiji o ošpicah med romsko manjšino v Franciji in Grčiji.


Izguba statusa varnosti


»Če v vsaki skupnosti ne bodo dosegli in vzdrževali visoke precepljenosti, bodo brez potrebe trpeli tako otroci kot odrasli, in nekateri bodo tragično tudi izgubili življenje,« je opozoril vodja svetovalnega odbora za ošpice pri WHO Günter Pfaff.
Skoraj 80 odstotkov okužb z ošpicami se je prvih šestih mesecih letos pojavilo v štirih vzhodnoevropskih državah, Ukrajini, Kazahstanu, Gruziji in Rusiji. Zdi se, da je Ukrajina še posebej prizadeta, saj so imeli v prvih šestih mesecih letošnjega leta več kot 54.000 primerov in 18 smrtnih primerov.

Albanija, Velika Britanija, Grčija in Češka pa so izgubile status države, v kateri so ošpice izkoreninjene. V prvih šestih mesecih leta 2019 so v Veliki Britaniji poročali o 489 primerih ošpic, od tega je bilo 69 potrjenih kot uvoženih iz tujine.

Andrew Pollard, profesor za pediatrične okužbe in imunost na univerzi Oxford, je dejal, da je poročilo »klic k prebujenju Evrope«. Izguba statusa pove, da smo izgubili nadzor nad imunizacijo proti ošpicam, je dejal.

Nekatere države pa so v času alarmantnih razmer vendarle napredovale: Avstrija in Švica sta pridobili status brez ošpic, v Belgiji in Kazahstanu pa je prišlo do prekinitve endemičnega prenosa, ki mora trajati 36 mesecev, da država lahko pridobi status 'brez ošpic'.
Toda na splošno je število držav, za katere je bilo ocenjeno, da so odpravile bolezen, med leti 2017 in 2018 padlo s 37. na 35. mesto.

V Sloveniji so letos zaznali 19 primerov, večinoma gre za vnesene primere iz tujine. Precepljenost otrok proti ošpicam je pri nas relativno visoka, vendar je v zadnjih letih pod priporočljivo 95-odstotno mejo.
Po dveh odmerkih cepiva je zaščita od 97- do 99-odstotna.

Po zadnjih statističnih podatkih, ki so zajemali leto 2017/18, je le 87,2 odstotkov otrok v Angliji do petega rojstnega dne prejelo oba odmerka cepiva MMR, leto prej pa še 87,6 odstotka.

Preberite še:

Komentarji: