Poraz za tajvansko vladajočo stranko in predsednico

Predsednica Tsai Ing-wen je ponudila odstop po porazu na lokalnih volitvah in referendumski zavrnitvi istospolnih porok.
Fotografija: Tajvanski volivci so zavrnili predlog za legalizacijo istospolnih porok. Foto Chris STOWERS/ AFP
Odpri galerijo
Tajvanski volivci so zavrnili predlog za legalizacijo istospolnih porok. Foto Chris STOWERS/ AFP

Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je ponudila odstop kot predsednica Demokratske napredne stranke po tem, ko so strankini kandidati doživeli hud poraz na sobotnih lokalnih volitvah. Poleg tega so volivci na sočasnem referendumu še zavrnili njene pobude za enakopravnejši status pripadnikov skupnosti LGBT na otoku.

Vladajoča stranka je na volitvah izgubila župana mest Taichunga in Kaohsiunga, kjer je imela doslej najmočnejšo politično bazo. V obeh mestih sta zmagala kandidata Kuomintanga (Nacionalistične stranke), ki je bolj naklonjen kompromisnim odnosom s Kitajsko.

Slabi rezultati na lokalnih volitvah so spodbudili tudi tajvanskega premiera Williama Laija, da je ponudil odstop, a ga predsednica Tsai ni sprejela. Sama je prevzela odgovornost za volilni poraz. Koumintang je zmagal v 15 od 22 mest in okrožij na Tajvanu, kar je velika pridobitev glede na dosedanjih šest mest in okrožij, kjer je imel večino in oblast.

Kitajski politični vrh v Pekingu je lahko zadovoljen z rezultati lokalnih volitev na Tajvanu tudi zato, ker je bila volilna udeležba najvišja doslej v zgodovini tajvanske demokracije, zaradi zmage Kuomintanga in tudi zato, ker so volivci na referendumu zavrnili predlog, da bi se njihova država na prihodnjih olimpijskih igrah leta 2022 v Tokiu prijavila kot Tajvan, in ne kot Kitajski Tajpej, kot to pod pritiskom Pekinga zahteva Mednarodni olimpijski komite.

Pobudo za to referendumsko vprašanje je sprožila 74-letna olimpijka Chi Cheng. Velika večina volivcev se je odločila zavrniti pravico do lastnega imena države v imenu miru s Kitajsko, ki zagotovo ne bi sedela križem rok, če bi se otok s 24 milijoni prebivalcev, ki ga imajo v Pekingu za eno od svojih pokrajin, na olimpijskih igrah v Tokiu pojavil z lastnim imenom, ki ga »veliki bratje« na celini razumejo kot eklatantni izraz separatizma.

Volivci so na referendumu zavrnili tudi predlog za legalizacijo istospolnih porok. To je bil tudi eden od velikih porazov predsednice Tsai, ki se je odkrito zavzemala za to, da bi Tajvan postal prva azijska država, ki bi uzakonila istospolne poroke.

Komentarji: