Portugalski socialisti bodo vladali brez formalne podpore drugih strank

Po četrtkovih pogovorih z drugimi strankami je zmagovalka volitev danes sporočila, da bo odslej podporo iskala od primera do primera.
Fotografija: Costa, ki je v torek prejel mandat za sestavo vlade, je povedal, da to ni prioriteta. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Odpri galerijo
Costa, ki je v torek prejel mandat za sestavo vlade, je povedal, da to ni prioriteta. FOTO: Jon Nazca/Reuters

Portugalski socialisti, ki so prepričljivo slavili na nedeljskih parlamentarnih volitvah, bodo odslej vladali brez formalne podpore skrajno levih Komunistične stranke in Levega bloka, so sporočili iz stranke. Ti dve stranki sta socialistično manjšinsko vlado podpirali v zadnjih štirih letih.

Socialistična stranka (PS) je na nedeljskih volitvah okrepila svoj položaj. Njeni poslanci bodo zasedli 106 od 230 sedežev v parlamentu, potem ko so jih doslej imeli 86. Portugalski premier Antonio Costa je od jeseni 2015 vodil manjšinsko vlado s podporo Levega bloka in komunistov. Tedaj je potreboval podporo obeh strank, zdaj pa bi za večino potreboval zgolj podporo ene. Levi blok je osvojil 19 sedežev, komunisti pa 12.



Portugalski premier Antonio Costa je od jeseni 2015 vodil manjšinsko vlado s podporo Levega bloka in komunistov. FOTO: Patricia De Melo Moreira/Afp
Portugalski premier Antonio Costa je od jeseni 2015 vodil manjšinsko vlado s podporo Levega bloka in komunistov. FOTO: Patricia De Melo Moreira/Afp


Po četrtkovih pogovorih z drugimi strankami je zmagovalka volitev danes sporočila, da bo odslej podporo iskala od primera do primera, in ne bo sklepala uradnega pisnega dogovora. Stranka bo v stalnem dialogu iskala rešitve za potrditev proračunov in drugih zakonov, so pojasnili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Levi blok je bil pripravljen podpreti manjšinsko vlado, a je zahteval reformo delovne zakonodaje. Costa, ki je v torek prejel mandat za sestavo vlade, je povedal, da to ni prioriteta.

Ker je njegova stranka osvojila več sedežev kot vse desnosredinske stranke skupaj, bo zakonodaja sprejeta, če se bosta levi stranki vzdržali glasovanja.

Preberite še:

Komentarji: