Posebni tožilec Mueller bo vendarle pričal v ameriškem kongresu

Julijski nastop pred odboroma predstavniškega doma pod demokratskim vodstvom. Mediji tudi o incidentu s Trumpovim sinom Ericom.
Fotografija: Posebni tožilec Robert Mueller na tiskovni konferenci po zaključku preiskave. FOTO:  Mandel Ngan/Afp
Odpri galerijo
Posebni tožilec Robert Mueller na tiskovni konferenci po zaključku preiskave. FOTO:  Mandel Ngan/Afp

New York – »Globoko oklevajoči« posebni tožilec Robert Mueller bo sredi julija vendarle pričal pred pravosodnim odborom ameriškega predstavniškega doma, je sporočil demokratski predsednik tega odbora Jerold Nadler. Pričanje bo javno in bo morda spet vzbudilo ugibanja o povezavah kampanje predsednika Donalda Trumpa z ruskim vmešavanjem v zadnjo ameriško predvolilno kampanjo ter morebitnih poskusih oviranja preiskave.

Mueller Trumpa ni obtožil ne enega ne drugega, a ga tudi ni odrešil krivde in je povrh vsega izjavil, da so obtožbe proti aktualnemu predsedniku naloga drugih ustanov. Demokrati vse od tedaj iščejo nove načine za nadaljevanje preiskave ali bolje rečeno preiskav, eden od njih pa je tudi poziv Muellerju k pričanju, pa čeprav je ta na zaključni tiskovni konferenci povedal, da je vse, kar so odkrili, zapisano v poročilu.
Nekdanja komunikacijska direktorica Bele hiše Hope Hicks je že nastopila pred pravosodnim odborom amerišlega predstavniškega doma. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/Afp
Nekdanja komunikacijska direktorica Bele hiše Hope Hicks je že nastopila pred pravosodnim odborom amerišlega predstavniškega doma. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/Afp


Republikanski predsednik je že tvital o predsedniškem trpinčenju, v nedavnem intervjuju pa je za največjo napako svojega mandata označil imenovanje prejšnjega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, ki je dovolil preiskavo. Tudi ta pa je ob njenem zaključku pozval k sprejemu rezultatov in ukvarjanju z drugimi stvarmi. To se očitno še ne bo zgodilo, Mueller pa bo 17. julija pričal tudi pred odborom predstavniškega doma za obveščevalna vprašanja.


 

Komentarji: