Posledice bodo dolgotrajne in tudi finančne

Glavni organizator terorističnega napada je umrl v eksploziji.
Fotografija: Turistov bo zagotovo manj. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Turistov bo zagotovo manj. FOTO: Reuters

Teroristični napadi na Šrilanki za seboj ne puščajo samo smrtnih žrtev, ampak tudi gospodarsko škodo. Po prvih ocenah šrilanškega ministrstva za finance pričakujejo do 30 odstotkov manj turistov, kar lahko pomeni 1,5 milijarde dolarjev izpada prihodkov.



Ravno lani je imela Šrilanka rekorden turistični obisk z 2,33 milijona turistov, toda po nedeljskih terorističnih napadih, ko je umrlo 253 ljudi, pričakujejo precejšen upad. Teroristi so namreč sprožili serijo samomorilskih napadov na cerkve in hotele v glavnem mestu Kolombo.

Ljudje še naprej žalujejo. FOTO: Reuters
Ljudje še naprej žalujejo. FOTO: Reuters


Obisk Šrilanke odsvetuje tudi Slovenija, iz Avstralije pa so sporočili, da obstaja precejšnja nevarnost novih napadov. Lokalne pristojne službe so sicer sporočile, da je v napadih umrl tudi glavni organizator Zahran Hashim. Bil je namreč v enem od hotelu, kjer so odjeknile eksplozije.

Trenutno naj bi bilo na Šrilanki okoli 130 pripadnikov Islamske države, od tega jih še vedno iščejo okoli 70. Odgovornost za napad je prevzela lokalna ekstremna islamistična skupina NJT, za zdaj pa ni jasno, ali je glavni organizator napada Hashim tudi dejavno sodeloval v njem.

Komentarji: