Južna Koreja bi lahko začela z vračanjem trupel

Potapljači v Donavi so včeraj in danes našli še štiri trupla, število smrtnih žrtev nesreče turistične ladje v Budimpešti je naraslo na enajst, pogrešanih je še 17 ljudi.
Fotografija: Za zdaj je znano, da je preživelo sedem ljudi. FOTO: Ferenc Isza/AFP
Odpri galerijo
Za zdaj je znano, da je preživelo sedem ljudi. FOTO: Ferenc Isza/AFP

Potapljači so v Donavi našli še štiri trupla, tako da je število smrtnih žrtev nesreče turistične ladje v Budimpešti naraslo na enajst. V agenciji, kjer so vodili reševalne operacije, so dejali, da so madžarski potapljači v ponedeljek zjutraj med pregledom razbitine našli osmo truplo v vodi. Korejski potapljači, ki so prav tako pomagali pri iskanju, so utopljenca popoldne pripeljali na površje. Policija je nato sporočila, da so v vasi Harta, 110 kilometrov južno od Budimpešte, našli deveto truplo. Državljanstvo žrtve ni bilo razkrito, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danes pa so našli še dve trupli, eno v razbitini ladje, drugo pa na območju Kulcsa, približno 70 kilometrov južno od madžarske prestolnice.

Južnokorejska vlada pričakuje, da bo lahko kmalu začela vračati ostanke nekaterih žrtev v Seul, saj so se pogoji za raziskovanje razbitin potopljene ladjice izboljšali, poroča Reuters. Namestnik korejskega zunanjega ministra Lee Sang, ki je v madžarski prestolnici, je namreč dejal, da pričakujejo, da bodo kmalu lahko začeli z vračanjem že identificiranih trupel v Južno Korejo. Pred tem so imeli namreč težave s slabo vidljivostjo v vodi in močnimi rečnimi tokovi, njihov cilj pa je vse razbitine ladje, ki je potopljena devet metrov globoko, potegniti na kopno, ko bo gladina vode dovolj upadla.

V sredo, ko se je zgodila nesreča, je bilo na krovu 26-metrske ladje 33 turistov Južne Koreje in dva madžarska člana posadke; 17 ljudi je še vedno pogrešanih, a praktično ni več možno, da bi bil kateri od njih še živ. Za zdaj je znano, da jih je preživelo sedem.

Korejski potapljači, ki so prav tako pomagali pri iskanju, so utopljenca popoldne pripeljali na površje. FOTO: Gergely Besenyei/AFP
Korejski potapljači, ki so prav tako pomagali pri iskanju, so utopljenca popoldne pripeljali na površje. FOTO: Gergely Besenyei/AFP


Ladja, ki so jo krstili za Morsko deklico, je trčila v večjo križarko Viking Sigyn v bližini madžarskega parlamenta v Budimpešti. Kapitana križarke so madžarske oblasti prijele v četrtek in ga zaslišale v zvezi z »ogrožanjem ladijskega prometa, ki je posledično povzročilo več smrti«.

Preberite še:

Komentarji: