Potrjeno: Epstein storil samomor

Obdukcija je pokazala, da je ameriški milijonar Jeffrey Epstein, ki so ga minulo soboto našli mrtvega v zaporu, storil samomor.

Objavljeno
17. avgust 2019 09.30
Posodobljeno
17. avgust 2019 09.38
Smrt 66-letnika odpira številna vprašanja. Med drugim ni jasno, ali bo več deset Epsteinovih domnevnih žrtev, ki se z njim sedaj ne bodo mogle soočiti pred sodiščem, v prihodnje lahko dobilo odškodnino. FOTO: Stephanie Keith/Afp
STA, S. P.
STA, S. P.
Po pozornem pregledu vseh ugotovitev preiskave, vključno z vsemi ugotovitvami obdukcije, je bilo potrjeno, da je Jeffrey Epstein storil samomor, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila glavna newyorška mrliška oglednica Barbara Sampson.

Ameriški časnik New York Times poroča, da se je po navedbah uradnikov obesil z rjuho. Mediji so že v četrtek poročali, da so rezultati obdukcije pokazali, da je imel zlomljenih več vratnih vretenc in kosti. Po poročanju časnika Washington Post so se dvomi o naravi njegove smrti s tem okrepili, saj naj bi bila zlomljena jezična kost pogost pojav pri žrtvah, ki so bile zadavljene. Bogataša, ki je imel tesne povezave s politiki iz obeh glavnih ameriških strank, so julija v New Yorku obtožili trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje in zarote za trgovino z mladoletnicami za spolno izkoriščanje. Minulo soboto so ga našli mrtvega v njegovi zaporniški celici, njegovo smrt pa označili za domnevni samomor.

Smrt 66-letnika odpira številna vprašanja. Med drugim ni jasno, ali bo več deset Epsteinovih domnevnih žrtev, ki se z njim sedaj ne bodo mogle soočiti pred sodiščem, v prihodnje lahko dobilo odškodnino. Ameriški pravosodni minister William Barr je zagotovil, da samomor ne bo ustavil preiskave spolnih zlorab mladoletnic in da bodo preganjali vse sokrivce, ker si žrtve zaslužijo pravico.

Generalni tožilec Barr je v ponedeljek odredil preiskavo okoliščin, ki so omogočile samomor. Pri tem so ugotovili, da varnostnika, ki bi morala v zaporu na newyorškem Manhattnu nadzorovati posebno celico Epsteina, njegove celice nista preverila tri ure, zatem pa ponaredila vpis na seznamu nadzora