Požar verjetno povzročil kratek stik na električni napeljavi

Preiskovalci so v povezavi s požarom zaslišali okrog 40 ljudi, med njimi zaposlene v katedrali in delavce, ki so opravljali obnovitvena dela. 
Fotografija: Ogenj je 'Našo gospo' precej poškodoval. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Odpri galerijo
Ogenj je 'Našo gospo' precej poškodoval. FOTO: Bertrand Guay/AFP

Preiskovalci požara v pariški katedrali Notre Dame domnevajo, da je požar povzročil stik na električni napeljavi. Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov sicer v notranjost še vedno ne smejo, saj se delavci trudijo z lesenimi tramovi čim bolj utrditi najbolj poškodovana mesta. 

Preiskava poteka, medtem se je celotna država poklonila pogumnim gasilcem, ki jim gre zasluga, da so 850 let staro gotsko lepotico rešili pred popolnim uničenjem. Francoski predsednik Emmanuel Macron je na Elizejskih poljanah pripravil slovesnost za več sto gasilcev, ki so se devet ur borili z ognjenimi zublji. 

»Bili smo priča odlični organiziranosti interventnih ekip. Bili so odgovorni, pogumni, solidarni in natančni. Po njihovi zaslugi smo se ognili najhujšemu,« jih je pohvalil Macron, ki bo gasilcem podelil medaljo za zasluge. 

Ogenj je 'Našo gospo' sicer precej poškodoval. Streha je uničena, a na srečo so plamenom ušli oba znamenita zvonika, orgle, rozetna okna in umetnine neprecenljive vrednosti. Strokovnjaki za požarno varnost pri tem opozarjajo, da je stavba še vedno krhka in občutljiva in da so gradbinci in restavratorji, ki opravljajo obnovitvena dela, v nevarnosti. 

Policisti so zaradi nevarnosti, da se posamezni deli objekta lahko še porušijo oziroma da z njega popadajo večji kosi materiala, zaprli okolico katedrale. Pravi čudež sicer je, da v požaru, ki je izbruhnil med mašo, ni nihče umrl, se je pa hudo poškodoval gasilec. Intervencijske službe so svoje delo opravile odlično in ljudi iz Notre Dame bliskovito evakuirale, poroča Independent

Ogenj je 'Našo gospo' precej poškodoval. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Ogenj je 'Našo gospo' precej poškodoval. FOTO: Bertrand Guay/AFP


Rešili trnovo krono


Med posamezniki, ki so se še posebej izkazali, je poveljnik pariške gasilske brigade Jean-Marc Fournier, ki je sicer zatrdil, da si ne more povsem sam lastiti zaslug za rešitev znamenite trnove krone, ki jo je domnevno med križanjem nosil Kristus. Po Fournierjevih besedah gre pohvala tudi reševalcem, ki so razbili zaščitno ogrado relikvije, ter uradniku, ki je imel kodo, s katero so odklenili varovalo.

Ena od odlikovanih gasilk je tudi Myriam Chudzinski, ki je bila med prvimi na kraju požara. Z vso opremo so se povzpeli po stopnicah na vrh enega od stolpičev. »Vedeli smo sicer, da streha gori, a se nismo povsem zavedali razsežnosti požara. Šele na vrhu smo dojeli, kako dramatično je vse skupaj. Bilo je strašno vroče, zato smo se morali umakniti. Požar se je hitro širil.«

Preiskovalci domnevajo, da je bil požar posledica nezgode, in ne podtaknjen. Zaslišali so že okrog 40 ljudi, med njimi zaposlene v katedrali in delavce, ki so opravljali obnovitvena dela. 

Predsednik Emmanuel Macron je sicer visokoleteče obljubil, da bodo 850 let staro gotsko lepotico obnovili do poletnih olimpijski iger v Parizu leta 2024, a strokovnjaki opozarjajo, da bi se utegnila dela zavleči. Trajalo bi lahko tudi do 15 let, saj bodo zgolj za to, da ugotovijo, kako bo obnova potekala, potrebovali več mesecev ali celo let. 

Preberite še:

Komentarji: