Poziv srbske prestolnice za Beograjsko ulico v Ljubljani

Na beograjski občini menijo, da bi poimenovanje ene od ljubljanskih ulic »Beograjska ulica« izkazalo spoštovanje srbski prestolnici.

Objavljeno
11. avgust 2020 16.55
Posodobljeno
11. avgust 2020 16.58
Beograjska ulica v Mariboru. FOTO: Marko Pigac
STA
STA
Namestnik beograjskega župana Goran Vesić je na ljubljanskega župana Zorana Jankovića in druge predstavnike Mestne občine Ljubljana danes uradno naslovil pobudo za poimenovanje ene od ulic v Ljubljani po srbski prestolnici, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vesić je pobudo dal po tem, ko je srbsko javnost močno vznemirilo načrtovano preimenovanje nekaterih ulic v Beogradu po krajih in osebnostih z območja nekdanje Jugoslavije. Še posebej je strasti razvnelo predvideno preimenovanje ulice po črnogorski prestolnici Podgorica, čemur so se v Beogradu odpovedali po pritisku javnosti. S tem se je razgrela razprava, ali so tudi v drugih državah na območju nekdanje Jugoslavije ulice poimenovane po Beogradu. Po njegovem mnenju bi poimenovanje ulic moralo delovati po načelu vzajemnosti.

Preberite še: Gospod župan, motite se, imamo Beograjsko

Namestnik beograjskega župana je povedal, da je o predlogu govoril po telefonu z ljubljanskim županom. Ob tem je spomnil, da imajo v Beogradu že dolgo Ljubljansko ulico. Prepričan je, da bo tudi Ljubljana, ki je z Beogradom pobratena, dobila Beograjsko ulico, s čimer si bosta mesti po njegovem mnenju izkazali medsebojno spoštovanje. Izrazil je še upanje, da bodo zgledu Ljubljane sledila druga slovenska mesta.

Mestna občina Ljubljana se zaenkrat še ni odzvala na vprašanje STA glede pobude iz srbske prestolnice.


V Beogradu ne bo več Ljubljanske ulice?


V Beogradu so sicer v preteklih desetletjih zamenjali imena številnih ulic. Med drugimi so v zgodovino že odšle Pohorska, Zagrebška in Travniška ulica. Nekdanjo Pohorsko ulico so preimenovali v Ulico generala Ždanova. Ko je prejšnji mesec odjeknila vest o preimenovanju beograjskih ulic, se je omenjalo, da naj bi nova poimenovanja kmalu dobile Ljubljanska, Blejska, Celjska, Mariborska, Poreška, Hrvaška, Hvarska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibeniška, Lopudska, Sarajevska, Mostarska in Zeniška ulica.

Če bo občina v Beogradu upoštevala pravilo vzajemnosti,  bi med drugim morala ostati Mariborska ulica, saj imajo v štajerski prestolnici Beograjsko. V Ljubljani sicer resda ni Beograjske ulice, obstaja pa več ulic, ki so povezane s Srbijo, med njimi Novosadska ulica in Carja Dušana ulica, ki je imenovana po srbskemu kralju Štefanu Dušanu.