Pravica za žrtve spolnega nasilja

Zaradi večkratnega skupinskega posilstva mladoletnice bodo v soboto protesti v Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku in na Reki.
Fotografija: Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila zgroženost zaradi spolne zlorabe in izsiljevanja mladoletnice. FOTO: Menahem Kahana/Reuters
Odpri galerijo
Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila zgroženost zaradi spolne zlorabe in izsiljevanja mladoletnice. FOTO: Menahem Kahana/Reuters

 V hrvaški javnosti in na politični sceni še dviguje prah odločitev zadrskega sodišča, ki je sedmim domnevnim storilcem večkratnega skupinskega posilstva mladoletnice omogočilo, da se branijo s prostosti. V soboto bodo v Zagrebu, Zadru, Splitu, Reki in v Osijeku mirni protesti.

Današnje zasedanje sabora je zaznamoval oster verbalni spopad predsednika sabora Gordana Jandrokovića in poslanca Ivana Pernara. Spopad se je končal šele s pozivom Jandrokovića varnostnikom, naj Pernara odstranijo iz skupščinske dvorane. Varnostniki so ga morali odnesti, Pernar pa je kričal na vse grlo.

Zaplet je nastal, ker je Pernar vztrajal pri razpravi o katastrofalnih razmerah v hrvaškem pravosodju pred sprejemom dnevnega reda. Jandroković ga je obtožil, da si prizadeva le za pozornost javnosti in da mu ni mar za 15-letnico, ki je bila skoraj leto dni žrtev večkratnega skupinskega posilstva in izsiljevanja.


Zapiranje oči pred nasiljem


Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila zgroženost zaradi spolne zlorabe in izsiljevanja mladoletnice. Pristojne institucije in celotno družbo je pozvala, naj vztrajajo v boju proti vsem oblikam nasilja, zlasti v primerih, ko so žrtve mladoletniki. Sklenila je z besedami, da ne smejo zapirati oči pred nasiljem v družbi, ker so na ta način žrtve znova zlorabljene.

Notranji minister Davor Božinović je poudaril, da se je počutil slabo zaradi odločitve zadrskega sodišča, ne more pa je komentirati, ker za to ni pristojen. Preiskovalni sodnik Ivan Marković je prepričan, da se je odločil pravilno. Po njegovi oceni ni nevarnosti za ponovitev kaznivega dejanja. Kot je še pojasnil, več ne more razkriti, ker sta tako obrazložitev njegove odločitve kot preiskava tajni.

V tančico skrivnosti je zavito, kaj se je zgodilo s posnetki skupinskega posilstva, ki naj bi jih policija predala sodišču. Glasnik sodišča Hrvoje Visković trdi, da jih ni v kazenskem spisu. Pojasnil je, da je preiskava tajna, ker je osumljenih sedem fantov med 17. in 19. letom starosti. Visković je očital medijem, da z bombastičnimi naslovi in z objavo podrobnosti iz kazenske prijave dvigujejo napetost, gre pa jim le za večjo branost in ne za mladoletno žrtev.
 

Strožje kazni za posilstva


Mirni protest za žrtve spolnega nasilja pod geslom "Pravica za deklice" organizirajo Platforma za reproduktivne pravice, Iniciativa #rešime, Ženska soba - Center za spolne pravice in Fundacija Solidarna. Na družbenih omrežjih so zapisali, da pravosodje z izpuščanjem osumljencev za hude zločine na prostost ogroža varnost, življenja in dostojanstvo žrtev. Državljane pozivajo, naj se glasno uprejo proti sistemu, ki podpira nasilje. Izpostavili so še, da je zločin tudi nekaznovanje zločinov.

Nevladne organizacije zahtevajo od pristojnih institucij, naj zavarujejo žrtve in kaznujejo storilce, od pravosodnega ministra pa zahtevajo, naj sproži disciplinski postopek proti Markoviću zaradi neprofesionalnega in malomarnega ravnanja, ki ogroža žrtev. Policijo, center za socialno delo in sodišče so pozvali, naj zaščitijo žrtev in ji nudijo psihosocialno podporo ter izpeljejo preiskovalni postopek na način, da je ne bodo dodatno travmatizirali in stigmatizirali. Zahtevajo tudi hitro spremembo kazenskega zakonika, ki bo ukinila kaznivo dejanje spolnega odnosa brez privolitve ter uvedla strožje kazni za posilstva.

Preberite še:

Komentarji: