Prebežnike z ladje Ocean Viking izkrcali na Lampedusi

Na ladji je bilo 82 migrantov.
Fotografija: Foto Mauro Buccarello Reuters
Odpri galerijo
Foto Mauro Buccarello Reuters

Po šestih dnevih na morju se je 82 migrantov na italijanskem otoku Lampedusa izkrcalo z ladje. Italija je ladji Ocean Viking dovolila vplutje, ker bo večina migrantov zatočišče dobila v drugih EU državah. Po navedbah organizacije SOS Méditerranée, ki upravlja z ladjo, je bilo med migranti 58 moških, šest žensk in 18 mladoletnikov.

Tuji mediji pišejo, da gre za nov pristop k reševanju migrantske krize, ki ga je ubrala nova koalicija. Nekdanji notranji minister Matteo Salvini je redno blokiral humanitarne ladje, da bi vplule v italijanska pristanišča.
Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je za italijanske medije povedal, da so se migranti lahko izkrcali, potem ko so evropske države sprejele prošnjo po sprejemu pomoči potrebnih. Ni pa to znak, da so pristanišča znova odprta, je poudaril.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je v soboto tvitnil, da so dosegli ad hoc dogovor med Itlaijo, Nemčijo, Portugalsko, Luksemburgom in Francijo.

Nemški notranji minister Hors Seehofer pa je dejal, da bo morda Nemčija sprejela 25 odstotkov vseh v Italiji rešenih migrantov in da je čas, da zaključijo z »bolečim« procesom, ki čaka vsako humanitarno ladjo v Sredozemlju.

Evropski notranji ministri se bodo ta mesec srečali na Malti, da bi pred oktobrskim vrhom EU sprejeli širši dogovor.
 

Komentarji: