Zadnji rok za brexit bo – noč čarovnic

Združenemu kraljestvu zagotovljenega pol leta za uresničitev odločitve o izstopu iz EU.
Fotografija: Združeno kraljestvo bo ostalo članica najdlje do konca oktobra. A novo podaljšanje roka ne more biti izključeno. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Združeno kraljestvo bo ostalo članica najdlje do konca oktobra. A novo podaljšanje roka ne more biti izključeno. FOTO: Susana Vera/Reuters

Bruselj – Na vrhu EU se je okoli druge ure zjutraj le zgodil preboj. Še uradno je bilo potrjeno: rok za brexit bodo podaljšali za pol leta, do 31. oktobra. To naj bi omogočilo Otoku, da le sprejme odločitev o izstopu. Že junija naj bi članice sicer naredile pregled položaja.



Če bo izstopni sporazum, ki je bil dosežen novembra lani, ratificiran prej, bo izstop izpeljan prvi dan naslednjega meseca.

Pogoji za podaljšanje so nedvoumni. Nadaljevanje članstva ne bi smelo spodkopavati delovanja EU in njenih institucij. Združeno kraljestvo bo moralo sodelovati na volitvah konec maja. Če volitev ne bodo izpeljali, se bo članstvo končalo že 1. junija. 

Evropski svet je vzel na znanje zavezo Združenega kraljestva, da bo v obdobju odloga lojalno sodelovalo v EU. Med drugim naj ne bi sprejemalo ukrepov, s katerimi bi spodkopavalo uresničevanje ciljev EU.

V času podaljšanja naj ne bi bilo odpiranja novembra lani sklenjenega ločitvenega sporazuma in pogajanj o njegovi vsebini. Tudi pogajanj o prihodnjih gospodarskih odnosih naj ne bi bilo.

Kot je pojasnil predsednik evropskega sveta Donald Tusk, bo London še vedno imel priložnost za razmislek o strategiji brexita, odločitev o izstopu pa bi menda lahko tudi preklicali. Britance je pozval, naj ne zapravijo časa, ki jim je bil zagotovljen.  

Britanska premierka Theresa May je sicer napovedala, da je še vedno mogoč britanski izstop pred majskimi volitvami v evropski parlament, kar bi pomenilo, da se jih tudi ne bi udeležili. A prej bi morali ratificirati ločitveni sporazum, kar je videti kot misija nemogoče.

Sicer ni mogoče izključiti, da se bo oktobra spet razpravljalo o podaljšanju roka za izpeljavo brexita.

Slovenski premier Marjan Šarec je po koncu vrha izrazil pričakovanje, da Združeno kraljestvo s svojim ravnanjem ne bo presenetilo. Sprejeto na vrhu je po njegovih besedah kompromis med zagovorniki daljšega in krajšega odloga brexita. Opozoril pa je na pretirano ukvarjanje EU z britanskim ločevanjem. »Ne moremo ves čas razpravljati samo o brexitu,« je dejal.

Komentarji: