Predsednici se obeta drugi mandat na Pantovčaku

Grabar-Kitarovićevi je v oktobru podpora volivcev padla, Milanoviću in Škoru pa je zrasla.
Fotografija: HrvaskaVolitve
Odpri galerijo
HrvaskaVolitve

Na Hrvaškem v predsedniški tekmi sodelujejo tudi nepolitični kandidati. Po oceni analitikov nimajo večjih možnosti, saj menijo, da Hrvati preveč resno jemljejo politiko, čeprav jo prezirajo. Ankete za zdaj napovedujejo zmago sedanje predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Na njeno zmago v drugem krogu stavi tudi vladajoča HDZ. V saboru so po nujnem postopku sprejeli spremembe zakona o pokojninskem zavarovanju, s katerim so vrnili mejo za upokojitev s 67 na 65 let. Premier Andrej Plenković in večina članstva HDZ sta se tako izognila referendumu o pokojninski zakonodaji, ki bi lahko ogrozil pričakovano zmago njihove kandidatke Grabar-Kitarovićeve na predsedniških volitvah. Plenković se je intenzivno vključil v njeno kampanjo, pri čemer ne skriva, da ne dela le za Grabar-Kitarevićevo, temveč tudi zase, ker želi dobiti še en mandat na čelu vlade.


Favoritka ostaja šefica države


Rezultati oktobrske javnomnenjske ankete hrvaške nacionalne televizije (HRT) so pokazali, da podpora Grabar-Kitarevićevi pada, kandidatu SDP Zoranu Milanoviću pa raste. Kandidatka HDZ je v primerjavi s septembrom izgubila 3,3 odstotka, tako da bi v drugem krogu dobila 49 odstotkov, Milanović pa 44,1 odstotka glasov. Glede na majhno razliko bi lahko bili odločilni glasovi neopredeljenih volivcev, ki jih je bilo oktobra 6,9 odstotka. Velika večina volivcev tretje uvrščenega Miroslava Škora bi v drugem krogu podprla sedanjo predsednico, večina volivcev četrto uvrščenega Mislava Kolakušića pa kandidata SDP.



Podoben izid se obeta, če bi se v drugi krog uvrstila Grabar-Kitarovićeva in Škoro, čeprav tudi slednjemu raste podpora volivcev. V tem dvoboju bi Škoro profitiral tako na račun Milanovićevih kot tudi Kolakušićevih volivcev. Zanj bi v tem primeru glasovala več kot polovica obeh poraženih kandidatov. V tekmi med Milanovićem in Škoro bi slavil tesno zmago neodvisni kandidat, ker bi zanj glasovalo tri četrtine volivcev Grabar-Kitarovićeve. Kandidatu SDP ne bi nič pomagalo, da bi zanj glasovala dobra polovica Kolakušićevih volivcev.


Soočenje s poraženci in obupanci


Ker je sedanja predsednica prepričana v zmago, je zavrnila predlog Milanovića in Škora, naj se sooči z njima, namesto da se skriva v senci stranke in beži pred mediji in javnostjo. Iz njenega kabineta so sporočili, da se uradna kampanja še ni začela, predsednica pa nima nobenega razloga, da bi se soočila z navadnimi državljani. Kot so še navedli, gre za potezo poražencev in obupancev, ker nimajo česa ponuditi ljudem.

V opoziciji očitajo šefici države in predsedniku vlade, da trošita davkoplačevalski denar za kampanjo HDZ, čeprav formalno opravljata le svoje delo. Grabar-Kitarovićeva in Plenković se zavedata, da predsednica ni v enakem položaju, kot je bila pred petimi leti tudi zato, ker ne more računati na stoodstotno podporo HDZ. Tudi v njenih vrstah ji tako kot politični nasprotniki očitajo, da ne more pokazati nobenih rezultatov svojega dela.

To je glavni razlog za njeno nesamozavest in politično neiskrenost ter neuresničljive obljube. Kljub temu v javnosti velja za favoritko, ki bo relativna zmagovalka prvega kroga in bo v drugem krogu osvojila nov mandat na Pantovčaku. Predsedniške volitve še niso razpisane, najverjetneje pa bodo 22. decembra.

Preberite še:

Komentarji: