Predsednik Aldeja zavrnil ugibanja o izključitvi SMC

Hans van Baalen sicer z zaskrbljenostjo spremlja politično dogajanje v Sloveniji in načrtuje misijo za ugotavljanje dejstev.
Fotografija: Zdravko Počivalšek je ta teden napovedal spremembo imena SMC. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek je ta teden napovedal spremembo imena SMC. Foto: Uroš Hočevar

Hans van Baalen, predsednik stranke Zavezništva evropskih liberalcev in demokratov (ALDE), je v pojasnilu za Delo zanikal navedbe nekaterih slovenskih medijev, da Stranki modernega centra (SMC) zaradi sodelovanja v vladi Janeza Janše grozi izključitev iz Aldejeve evropske politične družine.

»V tem trenutku ni na agendi izključitev nobene slovenske članice Aldeja,« je pojasnil nizozemski liberalni politik, a hkrati potrdil, da razmišlja o tem, da bi se v Slovenijo odpravil na posebno misijo za ugotavljanje dejstev. Točnega datuma, kdaj naj bi se to zgodilo, nima v mislih.

Van Baalen je na twitterju danes zapisal, da z veliko zaskrbljenostjo spremlja politično dogajanje v Sloveniji in da je, tako kot evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova, zelo kritičen do izjav premiera Janše »proti svobodnim medijem«.



Nizozemca naj bi v ukrepanje proti SMC prepričevali nekateri predstavniki slovenskih opozicijskih strank v Bruslju. Stranka ALDE je sicer tretja največja evropska politična stranka, ki med svoje članice poleg SMC šteje tudi Listo Marjana Šarca (LMŠ) in Stranko Alenke Bratušek (SAB).
 

Misije tudi v Estoniji in Romuniji


Podobna misija za ugotavljanje dejstev, kot jo omenja van Baalen, trenutno poteka v Estoniji, kjer je ena od liberalnih strank (Sredinska stranka) v koaliciji z radikalno desnico. Postopek po navedbah virov menda ne gre v smer, da bi to stranko izključili iz Aldeja.

V Romuniji je na koncu stranka, ki se imenuje Alde Romania sama izstopila iz Aldeja, saj bi sicer bila izključena. Imela pa je neliberalne poglede, denimo zavzemala se je, da v ustavo zapišejo, da je zakon zveza moškega in ženske.

Alde ne more predpisovati svojim članicam, kako in s kom naj se povezujejo v koalicije, oziroma ustvarjajo sanitarne kordone okoli določenih strank. Foto: Jure Eržen/Delo
Alde ne more predpisovati svojim članicam, kako in s kom naj se povezujejo v koalicije, oziroma ustvarjajo sanitarne kordone okoli določenih strank. Foto: Jure Eržen/Delo


Odločitev o uvedbi misije mora potrditi svet Alde, ki ga zaradi pandemije najverjetneje ne bodo mogli organizirati pred jesenjo. SMC naj bi v kratkem – domnevno na željo van Baalna – poslala pismo, v katerem bo poskušala pojasniti, da znotraj trenutne vladne koalicije drži liberalno linijo in da ima drugačna stališča kot SDS pri vrsti vprašanj, denimo glede LGBT+, Thompsona, pisma EK o stanju v pravosodju.

Alde sicer ne more predpisovati svojim članicam, kako in s kom naj se povezujejo v koalicije, oziroma ustvarjajo sanitarne kordone okoli določenih strank. 

Preberite še:

Komentarji: