Predsednik Duda spremenil pogled na splav

Po sedmih dneh protestov po državi je poljski predsednik izjavil, da bi morale imeti ženske pravico do splava v primeru prirojene okvare ploda.
Fotografija: FOTO: Janek Skarzynski/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Janek Skarzynski/Afp

Poljski predsednik Andrzej Duda je po sedmih dneh množičnih protestov očitno spremenil pogled na splav. Izjavil je namreč, da bi morale imeti ženske pravico do splava v primeru prirojene okvare ploda.

»Zakon ne more zahtevati takšnega junaštva od ženske,« je po poročanju Independenta izjavil Duda v intervjuju za radio RMF FM. Poljski predsednik je spregovoril po sedmih dneh množičnih protestov, potem ko so se stavki v četrtek na poziv organizacij za pravice žensk pridružili številni zaposleni, da bi izrazili solidarnost s protestniki. Več deset tisoč, večinoma mladih, je preplavilo ulice mest, med drugim Gdanska, Lodza, Varšave in Vroclava.

FOTO: Jadwiga Figula/Reuters
FOTO: Jadwiga Figula/Reuters


Protestniki so se podali na ulice v znak protesta proti razsodbi ustavnega sodišča, ki uvaja skoraj popolno prepoved umetne prekinitve nosečnosti. Splav naj bi bil dovoljen le še v primeru incesta, posilstva ali ko je ogroženo življenje matere, ne pa tudi v primerih okvare ploda. Tak splav bo zdaj po odločitvi sodišča nezakonit. Poljska je sicer že do sedaj imela enega najbolj restriktivnih zakonov o splavu v Evropi.

Globoke delitve, ki so na Poljskem že dolgo prisotne, so s protesti še bolj privrele na plan. Vodja vladajoče stranke Jaroslaw Kaczynski je svoje privržence namreč pozval, naj se odpravijo na ulice in branijo cerkve, potem ko so protestnice v nedeljo prekinile mašni obred. Mnogi so poziv Kaczynskega razlagali kot dovoljenje za nasilje nad protestniki.

Dudina četrtkova izjava je v ostrem nasprotju z njegovim začetnim odzivom prejšnji teden, ko je pozdravil odločitev ustavnega sodišča in nasprotoval splavu, četudi je plod deformiran.

Komentarji: