Predsednik Vučić: »Država ne bo dovolila, da z nasiljem ogrožate kogarkoli«

Aleksander Vučić se je točno opoldne odzval na proteste in v spomin 15-letnice pregona Srbov s Kosova.
Fotografija: Protestniki danes pred predsedniško palačo, fotografija od sinočnih protestov pred zgradbo televizije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Protestniki danes pred predsedniško palačo, fotografija od sinočnih protestov pred zgradbo televizije. FOTO: Reuters

V čudovitem spomladanskem dnevu so se v središču Beograda v Pionirskem parku ob predsedniški palači točno ob 12. uri ponovno zbrali protestniki. Na sinočnje proteste 1 od 5 milijonov v Beogradu, med katerimi so protestniki na čelu z opozicijskimi politiki vdrli v zgradbo nacionalne televizije, od koder so jih pregnali policijski specialci, se je namreč ravno tako opoldne v predsedniški palači odzval predsednik Srbije Aleksander Vučić. Protesti so danes dobili povsem politični obraz, v katerem opozicija, ki je bila na oblasti pred Vućičem, ruši sedanjo oblast z Vučićem na čelu.


Vučić o obletnici pregona Srbov s Kosova


Vučić se je najprej spomnil na pregon Srbov s Kosova na današnji dan pred 15 leti, ko so sežgali 35 manastirjev in 935 srbskih objektov, zaradi česar je moralo s Kosova in Metohije oditi več kot 4000 srbov, je številke navedel Vučić. »Republika Srbija bo ščitila in čuvala svoj narod na Kosovu in Metohiji,« je dejal Vučić. Izrazil je bojazen, da Nato ne razume dovolj dobro resolucije, ki predvideva zaščito vseh na Kosovu.

V Beogradu je zelo napeto. FOTO: Reuters
V Beogradu je zelo napeto. FOTO: Reuters


Politični obračuni


V odzivu na sinočnje demonstracije, ki so usmerjene predvsem proti njemu osebno, je dejal, da je Srbija v zadnjih petih letih, ko je na oblasti, odprla 200 novih tovarn in pogonov za razliko od prejšnje oblasti, ki so tovarne samo zapirali. »Zdaj največji lopovi v naši državi govorijo, da je Vučić lopov,« je dejal Aleksander Vučić. Menil je, da se »fašist Boško Obradović in tajkuna Djilas in Jeremić hočejo vrniti na oblast, da bi še naprej kradli«. In tudi: »Država Srbija ne bo dovolila, da z nasiljem ogrožate kogarkoli,« je dejal Vučić, ki zase pravi, da »brani Srbijo«. Vučić je tudi poudaril, da se protestnikov ne boji.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


V parku protestniki


Protestniki so medtem skandirali v parku proti Vučiću, nekateri - med njimi opozicijski politiki - pa so medtem preskočili nevarovano ograjo, postavljeno okoli predsedniške palače. Televizija N1 je poročala tudi o solzivcu, ki da so ga v enem delu parka uporabili policisti.

Po končanem govoru so se protestniki še naprej zadrževali v parku, žvižgali in skandirali proti Vučiću. Posamezni govorci so pozivali Vučića k odstopu, napovedovali, da bo na oblasti najdlje do velike noči, policijske specialce pa pozivali, naj prestopi na njihovo stran.

Okoli 18. ure so se protestniki v Beogradu razšli, potem ko je opozicijski politik Obradović oblastem postavil rok, da do jutri do 15. ure osvobodijo ljudi, ki so jih priprli zaradi vdora v zgradbo nacionalne televizije, poroča srbski tv kanal N1.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Komentarji: