Predstavniški dom potrdil obtožnico proti Trumpu

Večinski demokrati so prepričani v predsednikovo krivdo, vsi republikanski kongresniki so proti. Na potezi je senat.
Fotografija: Ameriški republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Ameriški republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

New York – Ameriški predstavniški dom je z glasovi demokratske večine potrdil obtožnico proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi zlorabe oblasti in oviranja preiskave. Proces se januarja seli v senat, republikanci, ki so tam v večini, pa že napovedujejo hitri obračun s poskusi predsednikove razrešitve.
 
Razprava v predstavniškem domu pred glasovanjem o obtožnici je znova pokazala, kako zelo sta razdeljeni veliki ameriški stranki ob vprašanju, ali je predsednik Trump skorumpirano zaviral vladne akcije za pridobitev neprimerne prednosti na prihodnjih volitvah. Demokrati predstavniškega doma so na to »preprosto vprašanje« odgovorili z odločnim »yes« ter kot dokaz navedli preiskavo pristojnih odborov ter domnevno priznanje ameriškega predsednika. Prepričani so, da je republikanski prvak Ukrajini zavrnil nujno vojaško pomoč za dosego političnih ciljev, Rusija, ki je zasegla velik del ukrajinskega ozemlja ter se vmešavala v ameriške volitve, pa je s predsednikovim sprejemom zunanjega ministra Sergeja Lavrova prejšnji teden dobila še eno srečanje v Ovalni pisarni.

Ameriški predsednik je ogrozil nacionalno varnost, spodkopal ameriško demokracijo in izdal prisego, da bo ščitil in ohranil ustavo, so med razpravo v predstavniškem domu poudarili demokratski kongresniki. Obtožbe, da poskušajo spremeniti rezultate zadnjih predsedniških volitev, so zanje absurdne, zagotovili so, da hočejo le zavarovati ameriško demokracijo. Nihče ni nad zakonom, niti predsednik ZDA, so ponavljali, Trump ni kralj.

Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Saul Loeb/AFP
Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Saul Loeb/AFP


Republikanski predsednik je že pred razpravo predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi napisal jezno pismo, v katerem »najbolj vehementno« protestira proti členoma obtožnice o zlorabi svoje oblasti in oviranju preiskave. »V svojih prizadevanjih za izničenje volitev se drznete sklicevati na ustanovne očete!« je demokratsko prvakinjo obtožil vojne napovedi ameriški demokraciji.
 
Pelosijeva je v razpravi ocenila, da nimajo izbire zaradi predsednikovih »brezglavih« akcij. Trump je odgovoril s tvitanjem o grozljivih lažeh radikalne desnice in napadu na Ameriko. Republikanski kongresniki so se strinjali z njim in očitali demokratom pristransko ter nepošteno preiskavo.

Po njihovem prepričanju so predsednikovi nasprotniki od njegovega prvega dne v Beli hiši iskali izgovore za odstranitev, Ukrajini pa so vojaško pomoč zadržali le kratek čas, na koncu jo je dobila, ne da bi uvedla preiskavo proti nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidnu ali komurkoli drugemu. Sploh pa je Trump tej državi že prej namenil vojaško pomoč, medtem ko je prejšnji demokratski predsednik Barack Obama ni hotel zagotoviti.

Zaslišanja v pristojnih odborih predstavniškega doma so bila po besedah republikanskih kongresnikov dvomljiva in so jih njihovi demokratski voditelji vodili brez upoštevanja želja in pravic predsednika ter njegove stranke, argumenti tožilcev pa da se večinoma nanašajo na informacije iz druge ali celo tretje roke. Opozorili so tudi na zanje dvomljiv izvor preiskave o razrešitvi, saj naj bi bil izvorni žvižgač povezan z najvišjimi demokratskimi politiki z Bidnom vred.

Pred ameriškim kongresom so se danes zbrali protestniki za razrešitev predsednika Trumpa. FOTO: Olivier Douliery/AFP
Pred ameriškim kongresom so se danes zbrali protestniki za razrešitev predsednika Trumpa. FOTO: Olivier Douliery/AFP


Razklanost v družbi in medijih


Enako kot ameriška politika so ob vprašanju predsednikove razrešitve globoko razklani tudi mediji. Zgodba dveh členov obtožnice proti predsedniku je kratka, preprosta in uničujoča, so s kolegi iz več kot ducata ameriških časopisov, od Washington Posta do Los Angeles Timesa, sklenili v New York Timesu: predsednik Trump je zlorabil oblast ter oviral ustavne dolžnosti ameriškega kongresa.

Ker bo po njihovem prepričanju še naprej predstavljal nevarnost za državno varnost in ustavo, ga je treba razrešiti. V Trumpu naklonjenem dnevniku New York Post pa verjamejo, da demokrati nikoli niso hoteli ugotoviti, ali si predsednik zasluži razrešitev, saj o tem niso dvomili od njegovega prvega dne v Beli hiši. S preiskavo naj bi samo pritegnil javno mnenje na svojo stran.

Republikanski kritiki procesa odstavitve celo verjamejo, da bo prav ta povečal naklonjenost javnosti do sedanjega predsednika in mu omogočil ponovno izvolitev, ko bo, kot tudi obljubljajo, senat obravnaval ta poskus. Javnomnenjske raziskave v zadnjem času res kažejo upad strinjanja s Trumpovo razrešitvijo, a se to še lahko spremeni.

Tudi zato je predsednik med razpravo v predstavniškem domu nastopil na množičnem zborovanju privržencev v Michiganu, a so tam in v nekaterih drugih ameriških mestih demonstrirali tudi njegovi ogorčeni nasprotniki.

Komentarji: