Preiskovalna komisija: V sestrelitev malezijskega letala nad Ukrajino vpleten ruski vrh

Po mnenju komisije prestreženi telefonski posnetki odpirajo vprašanja vpletenosti Kremlja. Rusi so novo obtožbo znova zavrnili.
Fotografija: Spomeniško obeležje na območju sestrelitve letala 17. julija 2014 na vzhodu Ukrajine. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Spomeniško obeležje na območju sestrelitve letala 17. julija 2014 na vzhodu Ukrajine. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Posebna mednarodna preiskovalna komisija s sedežem v nizozemskem Haagu je objavila rezultate preiskave prestreženih telefonskih klicev, povezanih s tragično sestrelitvijo letala boeing MH17 družbe Malaysia Airlines nad Ukrajino 17. julija 2014.

Letalo so sestrelili nad Donbasom na vzhodu Ukrajine, umrlo je vseh 298 potnikov in članov posadke. Letalo je zadela ruska raketa buk, zločin pa se je zgodil na območju, kjer je divjala vojna med Ukrajino in Rusijo. Preiskovalci so Moskvo že doslej obtoževali vpletenosti v sestrelitev, kar ta vztrajno zavrača.


 

Posnetki odpirajo vprašanja vpletenosti ključnih uradnikov Kremlja


Preiskovalna komisija je, kot piše AFP, prestrežene pogovore, ki so jih priskrbeli ukrajinski obveščevalci, povezala z ruskimi častniki visokega ranga in separatisti, ki jih neposredno obtožujejo za sestrelitev. Po mnenju komisije posnetki odpirajo vprašanja vpletenosti ključnih uradnikov Kremlja, med njimi obrambnega ministra Sergeja Šojguja in Vladislava Surkova, pomembnega pomočnika Vladimira Putina.

Posnetki po mnenju komisije dokazujejo tudi veliko tesnejše stike med Kremljem in borci separatistične Donetske ljudske republike, kot so domnevali doslej. Telefonski stiki med vodstvom Donetske ljudske republike in Rusko federacijo naj bi bili domala dnevni, je objavila komisija.

»Z voditelji v Moskvi so komunicirali v bližini meje med Ukrajino in Krimom, največkrat preko zavarovanih linij, ki so jih priskrbeli ruski obveščevalci,« so zapisali.

Za sestrelitev so osumljeni ruski obveščevalec Igor Girkin, znan pod psevdonimom Strelkov, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov in Leonid Karčenko. Verjetno jim bodo sodili v odsotnosti. FOTO: Reuters
Za sestrelitev so osumljeni ruski obveščevalec Igor Girkin, znan pod psevdonimom Strelkov, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov in Leonid Karčenko. Verjetno jim bodo sodili v odsotnosti. FOTO: Reuters

 

Rusija trditve vztrajno zavrača


Rusko zunanje ministrstvo je nove ugotovitve komisije že ovrglo. »Razsodbo so že sprejeli, vse ostalo je le prilagoditev gradiva, ki naj bi podprlo taktike tožilstva,« je izjavila predstavnica ministrstva Marija Zaharova.

Preiskovalci so že v preteklosti trdili, da so raketo, uporabljeno pri sestrelitvi, v Ukrajino dostavili iz protiletalske brigade v Kursku, komisija pa je junija letos, tik pred peto obletnico sestrelitve malezijskega boeinga 777, objavila imena prvih štirih osumljencev za ta zločin. To so nekdanji ruski obveščevalec Igor Girkin, znan pod psevdonimom Strelkov, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov in Leonid Karčenko. Prvi trije so Rusi, Karčenko Ukrajinec. Vsi so bili med vodilnimi pripadniki Donetske ljudske republike. Vsem naj bi tudi sodili, a seveda v odsotnosti.

Arhivska fotografija po sestrelitvi. FOTO: Maxim Zmeyev/Reuters
Arhivska fotografija po sestrelitvi. FOTO: Maxim Zmeyev/Reuters


 

Komentarji: