Prej in potem: tako sta potres in cunami zravnala Sulavezi (FOTO)

Satelitske slike razkrivajo razsežnosti katastrofe, v kateri je umrlo več kot 1300 ljudi. 

Objavljeno
02. oktober 2018 07.16
Posodobljeno
02. oktober 2018 19.13
Palu 22. septembra (levo) in 1. oktobra (desno) FOTO: Planet Labs Inc/Reuters
S. S.
S. S.
Serija močnih popotresnih sunkov z magnitudama pet in šest je sledila petkovemu katastrofalnemu potresu na indonezijskemu otoku Sulavezi, ki mu je sledil cunami. 

Po najnovejših uradnih podatkih je umrlo najmanj 1347 ljudi, a tudi to morda še ni zadnje število, saj se do nekaterih odročnih krajev sploh še niso prebili. Reševalne ekipe se le s težavo spoprijemajo z razsežnostmi katastrofe, številni prebivalci še vedno čakajo na vodo in hrano. V bolnišnicah je okoli 800 hudo poškodovanih ljudi, pogrešajo jih 113.

image
Petobo, Palu: 17. avgusta in 1. oktobra FOTO: DigitalGlobe/AP


Mesto Palu, ki je bilo najbolj prizadeto zaradi uničujočega vala, je brez elektrike, pitne vode skoraj ni, prav tako ne goriva. Ceste so uničene. Pomoč do preživelih prihaja počasi, pogrešanih, ki so morda še živi pod ruševinami, ponekod sploh še ne iščejo. 

image
Palu: 22. september (levo) in 1. oktober (desno) FOTO: Planet Labs Inc/Reuters


image
Palu 22. septembra (levo) in 1. oktobra (desno) FOTO: Planet Labs Inc/Reuters


image
Palu 1. oktobra letos. Od kraja ponekod ni ostalo nič. FOTO: Antara Foto/Hafidz Mubarak/Reuters


Pod zrušeno cerkvijo, ki ni vzdržala pritiska zemeljskega plazu, so našli 34 trupel indonezijskih študentov. Bili so del večje skupine 86 študentov, ki so bili na cerkvenem kampu v kraju Sigi Biromaru. Kje je preostalih 52 članov skupine, ni znano.

image
Palu FOTO: Antara Foto/Irwansyah Putra/Reuters


Izpod podrtega sedemnadstropnega hotela v mestu Palu so reševalci do zdaj potegnili 12 ljudi, trije so bili živi. »Zelo previdni moramo biti, da ne poškodujemo morebitnih preživelih, ko premikamo ruševine,« je za Reuters povedal vodja reševalcev Agus Haryono. Tam naj bi bilo okoli 50 ljudi. 

Ker so podrte ali vsaj poškodovane tudi bolnišnice, ranjene oskrbujejo kar na ulicah, vojska je postavila eno šotorsko bolnišnico. Vojska je prevzela nadzor nad letališčem, da čim bolj organizirano prihajata hrana in pomoč iz drugih držav na prizadeta območja in da poteka evakuacija. A na tisoče ljudi še vedno čaka na komercialne lete, da bi zapustili območje.  

image
Podrt most v mestu Palu FOTO: Antara Foto/Muhammad Adimaja/Reuters


Potres z magnitudo 7,5 na globini deset kilometrov je območje stresel v petek ob 18.03 po lokalnem času (12.03 po našem). Sledil je cunami.