Prejemnika nagrade Vaclava Havla sta ujgurski aktivist in pobuda mladih za človekove pravice

Tohti se bori za izboljšanje položaja Ujgurjev, iniciativa YIHR pa za spravo na Zahodnem Balkanu.

Objavljeno
30. september 2019 16.25
Posodobljeno
30. september 2019 16.29
Ob podelitvi nagrade Vaclava Havla je predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Liliane Maury Pasquier poudarila, da človekove pravice nimajo meja. FOTO: Reuters
STA
STA
Prejemnika sedme nagrade Vaclava Havla za izjemno državljansko aktivnost in zavzemanje za človekove pravice sta zaprti ujgurski intelektualec Ilham Tohti in pobuda mladih za človekove pravice YIHR, ki združuje mlade iz držav Zahodnega Balkana. Nagrade so podelili na današnji posebni slovesnosti ob otvoritvi jesenskega zasedanja parlamentarne skupščine Sveta Evrope v Strasbourgu.

49-letni ekonomist Tohti je poznan kot borec za izboljšanje položaja večinoma muslimanske ujgurske manjšine v pokrajini Xinjiang na Kitajskem. Kitajsko pravosodje ga je spoznalo za krivega separatizma in ga leta 2014 obsodilo na dosmrtni zapor. Iniciativa YIHR, ki je bila ustanovljena leta 2003, si prizadeva za spravo na Zahodnem Balkanu z vzpostavljanjem in krepitvijo vezi med mladimi iz različnih etničnih skupnosti, območij in držav.

Nagrada »prinaša sporočilo upanja vsem, ki si prizadevajo za boljši svet, kjer se dostojanstvo, pravice in temeljne svoboščine za vse spoštujejo in zagotavljajo«, je ob podelitvi nagrad dejala predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Liliane Maury Pasquier. »Danes, ko nagrajencem izrekamo priznanje in podporo, pošiljamo tudi sporočilo upanja milijonom ljudi, ki jih predstavljajo in za katere delajo. Človekove pravice nimajo meja,« je še poudarila, kot so sporočili iz Sveta Evrope.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope nagrado Vaclava Havla od leta 2013 podeljuje v spomin na nekdanjega češkega disidenta in nato predsednika države Vaclava Havla. Nagrajenci med drugim prejmejo denarno nagrado v višini 60.000 evrov. Doslej so jo prejeli Aleš Bjaljatski (Belorusija), Anar Mamadli (Azerbajdžan), Ljudmila Aleskejeva (Rusija), Nadia Murad (Irak), Murat Arslan (Turčija) in Ojub Titijev iz Čečenije.