Premier Marjan Šarec na obisku v Beogradu: »Srbija si zasluži vstop v EU«

Premiera zadovoljna s pogovori, napovedala sta novo skupno sejo vlade in dodatno gospodarsko sodelovanje.
Fotografija: FOTO: Twitter/Ana Brnabić
Odpri galerijo
FOTO: Twitter/Ana Brnabić

Premier Marjan Šarec je z dopoldanskim uradnim obiskom pri predsednici vlade Srbije Ani Brnabić zadovoljen, enako tudi Ana Brnabić, ki je slovenskega premiera povabila v Beograd, da bi še izboljšala dobre odnose.

»Ni mi žal vložiti še dodatne energije za poglobitev odnosov,« je po skupnem sestanku dejala premierka. Ena glavnih tem – tako sta dejala – je bil pogovor o peti skupni seji slovenske in srbske vlade, ki naj bi bila še letos v Beogradu in bo posvečena predvsem nasledstvenim vprašanjem.

Glavnino svojih pogovorov sta premierja opravila že sinoči na skupni večerji, ki so jo srbski gostitelji za slovensko delegacijo pripravili v tako imenovani Slovenski hiši, protokolarnem objektu Srbije, ki ga je v času Jugoslavije Slovenija podarila Titu. Današnji dobro uro trajajoči pogovor pa sta delegaciji imeli danes dopoldan v Palači Srbije, kjer imajo danes sedež ministrstva srbske vlade, zgrajena pa je bila za potrebe nekdanje vlade Jugoslavije.




Odnosi med državama so dobri, intenzivni, novih odprtih vprašanj ni, je povedala novinarjem srbska premierka po sestanku s slovensko delegacijo. Pohvalila je plodno sodelovanje med slovenskim in srbskim gospodarstvom.

V Srbiji uspešno deluje 1600 slovenskih podjetij. Do zdaj so slovenska podjetja investirala v Srbiji 1,1 milijardo evrov, srbska v Sloveniji pa približno 300 milijonov evrov. Skupna blagovna menjava med državama iz leta v leto raste in je bila lani 1,6 milijarde evrov, je navedla, za naslednje leto pa si želi, da bi presegla dve milijardi evrov.

Za Slovenijo so po njenih besedah v Srbiji največje priložnosti v turizmu, finančni industriji, digitalizaciji, start up podjetjih in blockchain dejavnosti. Premiera sta se dogovorila za vnovično srečanje gospodarstvenikov obeh držav. Zadnje je bilo ob letošnjem januarskem obisku predsednika Pahorja v Beogradu.

Slovenski premier Šarec je poudaril, da Slovenija močno podpira prizadevanja Srbije za vstop v EU. »Srbija si zasluži vstop, seveda pa je še veliko odprtih vprašanj,« je dejal. Po besedah Šarca klima v EU trenutno ni najbolj naklonjena širitvi, a Slovenija vztraja v naklonjenosti širitve na Balkan. Vstop Srbije se seveda ne bo zgodil čez noč, pač pa čez čas, ko bo Srbija izvedla reforme.



»Slovenija razume to regijo, ve, kakšni so razlogi. Če je EU trenutno nenaklonjena širitvi, to ne pomeni, da bo vedno tako. Proces je treba začeti,« je dejal, prav tako pa dialog s Prištino. Šarec je dejal, da stoodstotne carine Kosova na izdelke iz Srbije niso dobra pot, po njegovem mnenju je treba te carine odpraviti. Slovenija kot članica EU vedno poudarja vladavino prava in skrbi, da se dogovori in sporazumi upoštevajo, je dejal Šarec.

Srbska premierka je dejala, da je Priština slab in nezanesljiv partner, ki s carinami krši mednarodne dogovore. Omenila je Ceftin sporazum in Bruseljski sporazum iz leta 2013, ki ga Kosovo po njenih besedah sploh ne uresničuje. Za Srbijo je poudarila, da je njena edina pot, na kateri so stabilni, pot v EU, to pa pomeni reforme. »Nimamo plana B. Naš cilj je evropska Srbija, kdaj bomo postali člani EU, pa je odvisno od EU,« je dejala.

Šarec je napovedal še nadaljnjo vsestransko pomoč Srbiji. Izpostavil je pomoč  pri delu z migranti, saj vsaka država sama ne more rešiti migrantskega vprašanja, je dejal.

FOTO: Twitter/Ana Brnabić
FOTO: Twitter/Ana Brnabić


S 1. septembrom bo pričel veljati sporazum med državama o zaposlovanju srbskih delavcev v Sloveniji, ki sta ga obe vladi sprejeli na svoji zadnji seji. Po besedah Ane Brnabić sporazum ne bo prinesel večjega odliva delavcev iz Srbije. Namen sporazuma je, da bi srbski delavci v Sloveniji imeli pravno in socialno zaščito in da ne bi bili več na sivem trgu. Naloga Srbije pa je, da doma uredi takšne razmere, da njeni državljani ne bodo zapuščali države. »Nekaj moramo narediti proti odlivu možganov. Ni težava, da odidejo, pomembno je, da se obogateni z izkušnjami vrnejo domov,« je dejala Ana Brnabić.

Ali ima Slovenija delovna mesta za dodatne delavce iz Srbije? Premier Šarec je to potrdil. Slovenija potrebuje še dodatno delovno silo, bolje je, da prihaja na urejen način, je dejal.

Slovenskega premirja je srbska premierka sprejela z vojaškimi častmi. Od nje se je odpeljal k predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nato pa še k predsednici Narodne skupščine Srbije Maji Giojković. Pozno popoldan se bo srečal s Slovenci, ki delujejo in živijo v Srbiji.

Komentarji: