Premierkini nasprotniki ne bodo kar tako obupali

Pomanjkanje podpore glasovanju o nezaupnici je Theresi May prineslo kratkotrajno olajšanje.
Fotografija: Britanska premierka zaenkrat kljubuje pritiskom evroskeptičnih torijcev in severnoirskih unionistov. FOTO: REUTERS/Toby Melville
Odpri galerijo
Britanska premierka zaenkrat kljubuje pritiskom evroskeptičnih torijcev in severnoirskih unionistov. FOTO: REUTERS/Toby Melville

Upor evroskeptičnih poslancev vladajoče konservativne stranke, ki so prejšnji teden začeli zbirati podporo za začetek glasovanja o nezaupnici Theresi May, je izgubil nekaj zagona, a prihodnost premierke in njenega kontroverznega dogovora o brexitu zaradi tega nista nič bolj varna.

Premierkini nasprotniki iz vrst konservativcev so se po mnenju nekaterih analitikov osmešili, ko so tako hitro začeli zbirati glasove podpore za rušenje voditeljice, na koncu pa ugotovili, da teh ni dovolj in da je velika večina torijcev skeptičnih do tega, da bi glasovanje o nezaupnici rešilo položaj, v katerem se je znašla stranka in z njo vred Združeno kraljestvo.

Voditelji upora kljub temu vztrajajo, da je bila njihova poteza pravilna in razumna glede na vsebino dogovora o brexitu, v katero so na pogajanjih z EU privolili predstavniki britanske vlade. Vplivni vodja skupine evroskeptičnih konservativcev v britanskem parlamentu Jacob Rees Mogg je danes pozval medije in javnost k potrpežljivosti ter namignil, da bi se lahko premierkin položaj znova bistveno poslabšal, če britanski parlament ne bi potrdil njenega dogovora.


Opozorilni strel


Iz Reesmoggovih izjav je očitno, da bo rušenje premierke dolgotrajen proces. Četudi se zdi, da je položaj Therese May veliko bolj trden, kot namiguje nezadovoljstvo z njenim dogovorom o brexitu, se vse lahko hitro spremeni, sploh če bodo njeni nasprotniki zbrali 48 poslanskih glasov podpore za sprožitev glasovanja o nezaupnici. Kljuko na vratih Downing Streeta 10 si je v zadnjih dneh podalo kar nekaj vidnih evroskeptikov, ki so se sestali s premierko, da bi jo prepričali o spremembah najbolj spornih delov dogovora z EU, med njimi členov, ki se nanašajo na prihodnji status Severne Irske. Kako daleč so prišli, ni jasno, a dejstvo, da sestanki potekajo, kaže na negotove razmere v vrhu britanske politike.

Vodja evroskeptičnih poslancev v konservativni stranki Jacob Rees Mogg. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
Vodja evroskeptičnih poslancev v konservativni stranki Jacob Rees Mogg. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls


Nič manj opazen ni pritisk na vlado, ki ga izvajajo severnoirski demokratični unionisti. Ti so v nasprotju z več kot leto dni starim dogovorom o programskem sodelovanju, ki so ga sklenili s konservativci, abstinirali glasovanje o dopolnilih k vladnemu zakonu o prihodnjem proračunu. Njihova odsotnost je bila razumljena kot opozorilni strel pred morebitnim popolnim umikom podpore, brez katere bi vlada Therese May izgubila večino v spodnjem domu britanskega parlamenta. Kako tesna je njena podpora že zdaj, kaže tudi izgubljeno glasovanje o posebnem amandmaju, zaradi katerega bo vlada morala objaviti neodvisne ocene gospodarskih posledic dogovora z EU. To bi lahko dodatno vplivalo na parlamentarno glasovanje o dogovoru, ki je predvideno v začetku decembra.

Preberite še:

Komentarji: