Preobrat v primeru Smollett, tožilstvo opustilo obtožnico

Tožilci so opustili vseh 16 točk obtožnice proti zvezdniku serije Imperij, ki naj bi januarja insceniral rasistični in homofobni napad nase.
Fotografija: Če bi Smolletta spoznali za krivega, bi mu grozilo do treh let zaporne kazni. FOTO: Nuccio Dinuzzo/AFP
Odpri galerijo
Če bi Smolletta spoznali za krivega, bi mu grozilo do treh let zaporne kazni. FOTO: Nuccio Dinuzzo/AFP

Ameriški tožilci so opustili pregon Jussieja Smolletta, igralca iz serije Imperij (Empire), o katerem se je mednarodni tisk razpisal, ko se je pojavil sum, da je 29. januarja letos v Čikagu insceniral rasistični in homofobni napad nase.

Trdil je, da sta ga, ko se je ponoči odpravil po sendvič, na poti prestregla napadalca, ki sta ga zmerjala z rasističnimi in homofobnimi izrazi, ga večkrat udarila, polila z neznano kemično snovjo, okoli vratu pa mu zategnila zanko. Pri tem sta menda še nakazala, da sta podpornika ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Po ugotovitvi policistov, da naj bi šlo za odigran napad, so ga aretirali zaradi suma lažne prijave, sodišče je zanj odredilo varščino v višini 100.000 dolarjev, pristojnim pa je moral izročiti tudi svoj potni list. Če bi ga spoznali za krivega, bi mu grozilo do treh let zaporne kazni.

Jussie Smollett na sodišču. FOTO: E. Jason Wambsgans/AFP
Jussie Smollett na sodišču. FOTO: E. Jason Wambsgans/AFP



 

Igralec se je na sodišču izjasnil za nedolžnega


Trump je domnevni napad sprva označil kot »grozljiv«, ob novici, da bi lahko bil uprizorjen, pa je igralcu očital, da je s svojimi rasističnimi in nevarnimi komentarji užalil na desetine milijonov ljudi.

Nekaj zatem so tudi producenti Imperija objavili, da lika, ki ga v seriji igra Smollett, v zadnjih dveh epizodah, ki bosta zaključili aktualno sezono, ne bo.

36-letni igralec je kasneje na sodišču izjavil, da je nedolžen v vseh 16 točkah obtožnice, ki je sledila. A kot danes piše mednarodni tisk, so ameriški tožilci obtožbo opustili, igralčeva kazenska kartoteka je znova prazna.

»Bil je žrtev, ki je bila ponižana, nekdo, ki je moral izpasti kot storilec, in sicer zaradi lažnih in neprimernih pripomb, ki so prišle v javnost, kar je sprožilo neprimerno hitenje do sodb,« so se na odločitev tožilcev odzvali odvetniki.

Smollettov zagovornik je zatrdil, da opustitev obtožnice ni rezultat dogovora s tožilci, sam je po odločitvi izjavil, da je bil iskren od prvega dne. Med drugim je mestu Čikago prepustil prvih 10.000 dolarjev varščine, ki jih je odštel, da do sojenja ostane na prostosti, kar komu znova vzbuja dvome. Producenti Imperija se na opustitev obtožb še niso odzvali.

Komentarji: