Preživela je vojne, zdaj pa v obdobju miru izginja v ognju

Požar v Notre Dame je v Franciji in povsod po svetu zbudil žalost, jezo, ogorčenje. 

Objavljeno
16. april 2019 06.00
Posodobljeno
16. april 2019 07.09
Ta slika je nastala 23. marca 1947. FOTO: AFP
Znamenito pariško gotsko katedralo Notre Dame je včeraj zajel požar, s katerim se je borilo več sto gasilcev. Žrtev ni zahteval, je pa uničil stolpič in grozil, da bo uničena celotna mojstrovina in dragocene umetnine v njej. Vzrok požara še ni znan, a na katedrali so ravno potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. 

Požar je tudi pri nas zbudil žalost in ogorčenje. 

image
Drago Jančar. FOTO: Jože Suhadolnik
Drago Jančar, pisatelj

Hudo mi je pri srcu, ko gledam, kako plameni požirajo ta čudež gotske umetnosti. Odkar sem v deških letih podoživljal Hugojevega Notredamskega zvonarja, jo poznam, Našo Gospo; pozneje sem med trumami turistov pogosto skušal najti trenutek miru za občudovanje njene stare, zmeraj mladostne lepote. Preživela je vojne in revolucije in zdaj, v času miru in blagostanja, izginja v ognju ta simbol francoske in evropske duhovnosti in kulture. Težak trenutek, mislim na svoje francoske prijatelje - njim ne gori turistična znamenitost, ampak nekaj, kar je del njih, kar so oni sami.


Florence Ferrari, francoska veleposlanica v Sloveniji

Ob pogledu na pariško katedralo Notre Dame, ki je v plamenih, me navdaja velika žalost. Katedrala je simbol naroda, zato z njo gori tudi del nas.  Ganjena sem nad Izrazi sočutja iz tujine in Slovenije.


image
Luka Novak. FOTO: Roman Šipić/Delo
Luka Novak, pisatelj in založnik

Ob goreči Notre Dame sem pretresen, saj sem odraščal tudi v Parizu in je katedrala del moje podzavesti, obenem pa smo prvi in edini, ki v sedmih stoletjih doživljamo požar tega pomembnega spomenika. Katedrale gorijo redko in Notre Dame ni gorela še nikoli. Srečni smo lahko le, da nesreča ni terjala žrtev, je pa žalostno, da Francija v zadnjih mesecih svoje največje simbole doživlja le še v plamenih: pred nekaj tedni Elizejske poljane, danes simbol zahodne kulture.


Miha Pinterič, esejist

To, kar se dogaja, je zame pravi šok. Tega nisem pričakoval. Kaj je razlog? Pa ja ne terorizem, sem se prvi hip vprašal. To bi bilo grozno! Notre Dame je za Evropo takšen simbol, kot je bil Svetovni trgovinski center za New York in ZDA. Spomnim se, da je Otto von Habsburg nekoč ob pristajanju letala nad nekim evropskim mestom dejal, da je temeljni del vsakega evropskega mesta katedrala, v Združenih državah pa je to banka. In ta katedrala, ta simbol evropskih mest, nam sedaj, čeprav, hvala Bogu, ne zaradi terorizma, gori pred očmi.


Jernej Kurinčič, teolog

Spreletelo me, da bi lahko ta katastrofa, do katere je očitno prišlo pri prenovi, simbolizirala naslednje: zunanja zgradba Cerkve se lahko podira, lahko se podira institucija, prepričan pa sem, da se ne more podreti vera, ki je v srcu in v skupnosti, ki to vero nosi.