Pri 104 letih umrla filmska legenda Olivia de Havilland

Bila je ena zadnjih igralk zlate dobe Hollywooda. Dvakrat je dobila oskarja, najbolj znana pa je po vlogi Melanie Hamilton v filmu V vrtincu.
Fotografija: Njena filmska kariera je trajala več kot pol stoletja, zaigrala je v skoraj 50 filmih. FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Njena filmska kariera je trajala več kot pol stoletja, zaigrala je v skoraj 50 filmih. FOTO: Mike Blake/Reuters

Spomnimo se je predvsem po vlogi srčne Melanie, ki je prevzetni Scarlett O'Hara prevzela ljubljenega Ashleyja Wilkesa v zgodovinski drami V vrtincu. Olivia de Havilland, ki se je prikupila občinstvu kot krhko in dobrodušno dekle, je v soboto umrla v Parizu, stara 104 leta.

In medtem ko je kultni film, star več kot 80 let, na tnalu zgodovine zaradi rasistične vsebine, ni dvoma o tem, da si je igralka z njim zaslužila eno od svojih petih nominacij za oskarja in edino za stransko vlogo. Naslednjo nominacijo je dobila za film Hold Back the Dawn iz leta 1941, ko ji je oskarja odnesla njena starejša sestra Joan Fontaine. Oskarja za glavno igralko je sicer prejela za vlogi v filmih Vsakomur svoje (The Each His Own; 1946) in Dedinja (The Heiress, 1949).

Olivia de Havilland se je rodila 1. julija 1916 v Tokiu, a se je družina čez dve leti preselila v Kalifornijo. Debitirala je leta 1935 v filmu Sen kresne noči, v karieri, ki je trajala vse do leta 1988, pa je nanizala skoraj 50 vlog.

De Havillandova je bila zadnja še živeča članica igralske ekipe filma <em>V vrtincu</em>, ki je bil posnet leta 1939. FOTO: WENN.com
De Havillandova je bila zadnja še živeča članica igralske ekipe filma V vrtincu, ki je bil posnet leta 1939. FOTO: WENN.com


Skladno z vlogo nežne lepotice, ki jo je odigrala v V vrtincu, je bilo tudi njeno razmišljanje: »Igranje slabih deklet je dolgočasno,« je nekoč dejala, »vedno sem imela več sreče z vlogami dobrih deklet, saj zahtevajo več od igralke.« A milini navzlic je imela po pisanju Guardiana v sebi jekleno voljo. Leta 1940 je tožila družbo Warner Bros in uspela prebiti ameriški sistem delovanja studiev, ki je igralkam dodeljeval vloge. »Rekli so mi, da ne bom nikoli več igrala, ne glede na to, ali bom zmagala ali izgubila. A ko sem zmagala, so bili navdušeni,« je pozneje povedala.

Olivia de Havilland je seveda igrala naprej, osvojila številne nagrade, tudi v Franciji, kamor se je preselila v 50. letih prejšnjega stoletja. Leta 2017 ji je britanska kraljica Elizabeta II. kot najstarejši osebi podelila plemiški naziv dame. Poročena je bila dvakrat in imela dva otroka. Bila je ena zadnjih igralk tako imenovane zlate dobe Hollywooda in zadnja še živeča članica igralske ekipe filma V vrtincu.

Komentarji: