Pri 95 letih so ga deportirali v Nemčijo (FOTO)

ZDA so deportirale Jakiwa Palija, nekdanjega čuvaja iz koncentracijskega taborišča med drugo svetovno vojno.

Objavljeno
21. avgust 2018 12.40
Posodobljeno
21. avgust 2018 12.57
Deportacijo so izvedli 25 let po začetku postopka, saj je Jakiw Palij v ZDA prišel pod pretvezo, da je bil med drugo svetovno vojno kmetovalec in delavec v tovarni. FOTO: Suzanne Dechillo / AP
A. V.
A. V.
Ljubljana – Če deportirajo 95-letnega možakarja iz Združenih držav Amerike v Nemčijo, se sprva sliši kot povsem nečloveško dejanje, vendar je primer Jakiwa Palija vseeno drugačen. Gre namreč za nekdanjega čuvaja iz koncentracijskega taborišča v času druge svetovne vojne.
 

Takrat so lagali vsi


Deportacijo so izvedli 25 let po začetku postopka, saj je Palij prišel v ZDA pod pretvezo, da je bil med drugo svetovno vojno kmetovalec in delavec v tovarni. Kasneje je v ZDA delal kot tehnični delavec, zadnja leta pa je preživljal kot upokojenec.

Preiskovalci so njegovo laž razkrinkali pred skoraj tremi desetletji, ko so njegovo ime našli na enem od nacističnih seznamov. Leta 1993 je svoj greh sicer priznal, vendar se je tudi branil: »Nikoli ne bi dobil ameriške vize, če bi povedal po resnici. Takrat so lagali vsi.«

image
Deportacijo so odredili leta 2003, potem ko so odkrili, da je bil čuvaj v nacističnem taborišču Trawniki na Poljskem. FOTO: Ap

 

Številni protesti v njegovi soseski


Deportacijo so odredili leta 2003, potem ko so odkrili, da je bil čuvaj v nacističnem taborišču Trawniki na Poljskem. Palij je priznal, da je bil čuvaj v taborišču, a hkrati zatrjuje, da ni storil nobenega zločina proti človeštvu.

image
Njegov dom je bilo manjše stanovanje v Queensu, z njim je živela še žena Maria (86 let). FOTO: Kathy Willens / AP


Kljub temu ga niso deportirali, saj so njegov sprejem dolgo zavračale tako Nemčija, Poljska, Ukrajina kot preostale evropske države, zato je Palij še naprej prebival v ZDA. Zadnja leta so sicer v njegovi soseski potekali številni protesti judovske skupnosti, ki je zahtevala Palijev izgon iz ZDA.

Deportacijo so izvedli po večtedenskih pogajanjih med Nemčijo in ZDA, za dokončanje postopka se je zavzemal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Nemške oblasti pa zdaj ne želijo povedati, kje bo Palij pristal.
Povezane vsebine