Pri Dubrovniku izmerili rekordni, 10,87 metra visok val

Hrvaški hidrografski inštitut je včeraj ob 16. uri izmeril rekordni val na Jadranu, pri otočku Sv. Andrija v bližini Dubrovnika. Maksimalna višina vala je bila 10,87 metra. 
Fotografija: Porušena drevesa v splitu. FOTO: Paun Paunovic/Cropix 
Odpri galerijo
Porušena drevesa v splitu. FOTO: Paun Paunovic/Cropix 

Hrvaško obalo je v torek zajelo eno najmočnejših letošnjih neurij. Jugo, ki je ponekod dosegel zgodovinsko rekordne hitrosti, je na morju povzročal visoke valove, na kopnem pa ruval drevesa in poškodoval poslopja. Zaradi dežja in plimovanja so poplavljeni številni obalni kraji od Istre do Dalmacije, pa tudi znamenita Dioklecijanova palača v Splitu.

Gasilci v hrvaški Istri so več kot 40-krat posredovali zaradi črpanja vode iz poslopij ali odstranjevanja podrtih dreves. Kot so danes za hrvaške medije povedali na poveljstvu puljskih gasilcev, so največkrat pomagali v Pulju, Rovinju, Umagu, Poreču in Pazinu. Dodali so, da so se zaradi novega obilnega dežja zvišale gladine rek v Istri, a poplav ne pričakujejo. Največ dežja, 81 litrov na kvadratni meter, so izmerili pri Kanfanarju blizu Pulja.



Zaradi poplavljenega cestišča je bila davi nekaj časa za ves promet zaprta avtocesta med Puljem in Kanfanarjem. Po podatkih hrvaškega avtokluba (Hak) je še vedno za promet zaprta državna cesta v Antenalu nedaleč od Novigrada.



Na Hrvaškem je v torek pihal tudi zelo močan jugo. Najhuje je bilo na območju Labina v Istri, kjer so sunki dosegali hitrosti tudi 156 kilometrov na uro, je poročal vremenarski portal Istramet.hr. V Splitu je izmerjena hitrost vetra presegla 134 kilometrov na uro. To je največja izmerjena hitrost juga v tem stoletju in tretja največja v največjem dalmatinskem mestu v zadnjih 60 letih.

Veter je podiral drevesa, odnašal strehe in fasade s poslopij ter prevračal zabojnike za smeti in druge predmete na ulicah. Obseg škode bodo lahko ugotovili, ko se bo neurje umirilo.



Na morju so zaradi močnega vetra nastali rekordno visoki valovi. Največjega, ki je tudi rekordno visok val v Jadranskem morju doslej, so v torek popoldne izmerili pri otoku Sveti Andrija blizu Dubrovnika – dosegel je 10,87 metra, je objavil hrvaški hidrografski inštitut.

V Splitu bo škoda precejšnja. FOTO: Tom Dubravec/Cropix 
V Splitu bo škoda precejšnja. FOTO: Tom Dubravec/Cropix 


Večmetrski valovi so metali plovila ob obalo, več plovil se je potopilo. Spletni portal Istramet.hr je objavil fotografijo čolna, ki ga je neurje vrglo med mize in stole gostinskega lokala ob obali v Rovinju. Poleg padavin in močnega juga vzdolž hrvaške obale povzroča težave tudi izredno visoka plima.

Pod vodo so nižjeležeči deli obale, plaže, hiše in poslovni prostori v številnih hrvaških mestih od Rovinja do Dubrovnika, vključno z otoki. V Splitu so poplavljene številne ulice, pa tudi prostori znamenite Dioklecijanove palače.



V Kaštelih pri Splitu je morje poplavilo celotno obalo in doseglo hiše. Prebivalcem so zato v torek začeli deliti vreče s peskom, je poročal portal Dalmacijadanas.hr. Zaradi slabega vremena po navedbah Haka tudi danes ne obratuje večina trajektnih, ladijskih in katamaranskih povezav. Hrvaški radio je poročal, da so danes znova vzpostavili redno trajektno linijo med Splitom in otokom Brač.

Makarska pod vodo. FOTO: Ivo Ravlic/Cropix 
Makarska pod vodo. FOTO: Ivo Ravlic/Cropix 


Po napovedih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda se bo jugo danes umiril, postopoma bo zapihal zmeren zahodnik. Še ves dan pa je pričakovati močan dež, predvsem v Dalmaciji.

Komentarji: