Pri Facebooku so se pritožili nad britansko kazen

Nadzor ni našel nobenega dokaza, da so zlorabili tudi podatke britanskih državljanov.
Fotografija: Facebook noče plačati pol milijona funtov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Facebook noče plačati pol milijona funtov. FOTO: Reuters

Facebook se je pritožil na denarno kazen, ki jo je prejel od Velike Britanije zaradi zlorabe podatkov v škandalu Cambridge Analytica.

Pri Facebooku so prepričani, da nadzor ni našel nobenega dokaza, da so zlorabili tudi podatke britanskih državljanov, zato je kazen v višini pol milijona funtov povsem neutemeljena.



»Preiskava je potekala zaradi pomislekov, da bi lahko Cambridge Analytica vplivala tudi na podatke državljanov Združenega kraljestva, vendar preiskava ni dala nobenih dokazov, da so bili v afero Cambridge Analytica vpleteni tudi britanski državljani,« je rekla Facebookova odvetnica Anna Benckert.
 

Facebook že leta 2015 vedel za zlorabo


Britansko podjetje Cambridge Analytica je sicer pridobljene podatke o ameriških volivcih izkoristilo za potrebe predvolilne kampanje Donalda Trumpa leta 2016. Facebook je že leta 2015 vedel, da je podjetje izkoristilo zasebne podatke uporabnikov Facebooka za ustvarjanje profilov o 71 milijonih ameriških volivcev za potrebe Trumpove kampanje. Facebook tega ni razkril vse do marca letos na predvečer prvih medijskih objav o zadevi.

Kljub temu so preiskovalci prejšnji mesec potrdili, da Facebook ni bistveno izboljšal varnostnega sistema, zato so uporabniki še vedno ogroženi.

Komentarji: