Prihodnji teden začetek odstranjevanja porušenega viadukta v Genovi

Po besedah župana Genove Marca Buccija bi nov viadukt lahko postavili »do božiča 2019«.

Objavljeno
15. december 2018 15.57
Posodobljeno
15. december 2018 16.00
Viadukt se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta. FOTO: AFP
STA, A. V.
STA, A. V.
Prihodnji teden naj bi v Italiji začeli odstranjevati ostanke porušenega avtocestnega viadukta v Genovi. Predsednik ligurske deželne vlade Giovanni Toti je danes med obiskom kraja nesreče izrazil upanje, da bo sodišče v ponedeljek odpravilo zapečatenje ruševin. Takoj zatem bi lahko stekla dela.Po besedah župana Genove Marca Buccija bi nov viadukt lahko postavili »do božiča 2019«.

Pred začetkom gradnje je treba odstraniti ostanke starega viadukta. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi se ta dela po prvih načrtih morala začeti danes, a je na kraju namesto tega potekalo le simbolično odprtje gradbišča.

image
Pred začetkom gradnje je treba odstraniti ostanke starega viadukta. FOTO: AFP

 

Viadukt je pomemben člen v prometnih povezavah


Ostanke viadukta je sodišče zapečatilo zaradi preiskave vzroka porušenja, ki je del kriminalistične preiskave dogodka.
Avtocestni viadukt Morandi, ki je potekal nad gosto poseljenim delom pristaniškega mesta Genova, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta. 45 metrov v globino je zgrmelo več kot 30 avtomobilov in tovornjakov. Umrlo je 43 ljudi.

image
Po besedah župana Genove Marca Buccija bi nov viadukt lahko postavili »do božiča 2019«. FOTO: AFP


Rim je odgovornost za tragedijo pripisal upravljavcu avtoceste Autostrade per l'Italia, medtem ko družba krivdo zavrača. Proti 20 ljudem, vključno z vodilnimi v družbi, so sprožili kriminalistično preiskavo.

Viadukt je pomemben člen v prometnih povezavah med vzhodnim in zahodnim delom Genove ter del obalne avtoceste, ki povezuje severno Italijo z jugom Francije.

image
Ostanke viadukta je sodišče zapečatilo zaradi preiskave vzroka porušenja. FOTO: AFP