Prijeli več osumljencev za umor slovaškega novinarja

Eden od aretiranih je domnevno nekdanji policijski poveljnik, zadnje čase pa je delal v trgovini z živili in kot stražar na ladji.
Fotografija: Na Slovaškem se kljub prijetju osumljencev napovedujejo novi protesti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na Slovaškem se kljub prijetju osumljencev napovedujejo novi protesti. FOTO: Reuters

Slovaška policija je v povezavi s februarskim umorom slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke aretirala osem ljudi, danes ob sklicevanju na policijske vire poročajo slovaški mediji.



Med aretiranimi so po poročanju novičarskega portala Dennik N tudi domnevni morilec in njegovi pomagači. Policija je na facebooku potrdila, da so v povezavi z nasilnim dejanjem prijeli več ljudi. Nadaljnjih informacij niso hoteli podati, saj preiskava še poteka.

Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so umorili 21. februarja letos. FOTO: AFP
Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so umorili 21. februarja letos. FOTO: AFP

 

Aretiran nekdanji policijski poveljnik


Eden od aretiranih je domnevno Tomas Sz. (več ni znano), nekdanji policijski poveljnik, zadnje čase pa je delal v trgovini z živili in kot stražar na ladji. Menda je ljubitelj orožja in mojster borilnih veščin. Drugi osumljenec naj bi bil njegov bratranec.

Slovaški premier Peter Pellegrini je ob informaciji, da so aretirali osumljence za umor Kuciaka, izrazil zadovoljstvo. »Verjamem, da bo to brutalno dejanje razjasnjeno in da bosta razkrita motiv in tudi tisti, ki je naročil umor, ter da se bodo s tem končale delitve v naši družbi,« je povedal premier po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr.


Nezaupanje je zelo veliko


Odvetnik novinarjeve družine Daniel Lipšic je javnost pozval, naj zaupajo ugotovitvam preiskave. V njej sodelujejo izkušeni preiskovalci, prisotni pa so tudi pripadniki evropskega policijskega urada Europol in drugih tujih organov, je poudaril. Kljub temu večji del javnosti že dolgo ne verjame, da preiskava poteka v smeri, da odkrijejo prave krivce.

Kuciak in njegova zaročenka sta bila umorjena konec februarja na svojem domu. Preiskovalni novinar je v času umora pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, tudi iz kabineta premierja Roberta Fica. Po umoru so izbruhnili množični protesti, ki so privedli do odstopa premiera in notranjega ministra ter več drugih članov vlade.

Komentarji: