Primer Siri in udarec premiera Conteja Salviniju

Predsednik vlade poziva k odstopu državnega sekretarja, člana Lige, ki ga preiskujejo zaradi korupcije.

Objavljeno
06. maj 2019 06.00
Posodobljeno
06. maj 2019 06.00
Intervencija premiera Conteja lahko dodatno poglobi trenja v vladni koaliciji. Foto Reuters
Mediji ljubijo krize in polemike – toda ko gre za aktualno italijansko vlado, nenehna trenja in razdore med podpredsednikoma koalicijskih strank, ti pač niso izmišljija novinarjev, kot trdi Matteo Salvini.

Konflikti v rimski vladi se vrstijo iz tedna v teden in drug za drugim, zadnji je razvpiti primer Siri. Zaradi podsekretarja na ministrstvu za transport, ki pripada stranki Liga in ga preiskujejo zaradi korupcije, se je spor z Gibanjem 5 zvezd še poglobil, opredelil se je tudi sicer nevtralni, previdni predsednik vlade Giuseppe Conte. Na tiskovni konferenci v palači Chigi po prvomajskih praznikih je visokega uradnika pozval, naj odide. »Podsekretar Armando Siri mora odstopiti,« je izjavil premier, ki bo odstop predlagal na naslednji seji vladnega kabineta, to je v sredini tega tedna.

Siri je povezan s korupcijskim škandalom, pretekli mesec so ga italijanski tožilci vzeli pod drobnogled zaradi domnevnega sprejemanja podkupnine v višini 30.000 evrov, tako naj bi promoviral interese določenih podjetij za obnovljivo energijo. Podsekretarja, ki je tudi vodilni ekonomski svetovalec vplivnega voditelja Lige, je Salvini dosledno branil. Nasprotno pa Luigi Di Maio, na čelu Gibanja 5 zvezd, ki je pred volitvami obljubljalo očiščenje skorumpirane italijanske politike, od začetka afere vztraja pri odstopu. Nazadnje je tudi premier povedal isto in zavrnil kakršno koli zavlačevanje. Po njegovih besedah je Sirijev umik politična odločitev, ki ni vezana na izid aktualne preiskave.
 

Opredeljeni Conte


Premier Conte vse od nastopa vlade lani spomladi s težavo lovi ravnotežje med obema vladnima strankama, ki sta partnerici v vladi in politični tekmici hkrati. Skuša delovati pomirjajoče, vendar so stališča Lige in Gibanja 5 zvezd o številnih temah docela različna, pa naj gre za priseljensko politiko, infrastrukturne projekte, okoljske ali davčne zadeve. Skupna jima je samo želja po ohranitvi oblasti. Z zdajšnjim pozivom k odstopu pa se je tudi premier, ki notranjepolitično velja za lutko, staturo ima samo pri mednarodnem predstavljanju Italije, opredelil. V tem smislu se lahko trenja v koaliciji dodatno poglobijo. Italija je v občutljivem času, razmerja moči pred evropskimi volitvami konec maja so negotova, populistično Gibanje 5 zvezd in skrajno desna Liga sta del različnih evropskih političnih povezav.

image
Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini. FOTO: Yara Nardi/Reuters


Hkrati ko italijansko politiko pretresa primer Siri, pa je v javnost prišel tudi škandal rimske županje Virginie Raggi, pripadnice G5Z. Revija L'Espresso je nedavno pisala o njenih pritiskih na družbo, ki se ukvarja z odvozom smeti, naj spremeni bilance. Navedli so zvočni posnetek, v katerem ji vodilni družbe Ama Lorenzo Bagnacani odgovarja: »Virginia, ne moremo narediti tistega, česar ni mogoče narediti.« Salvini je brž obtožil Di Maia hinavščine in terjal odstop Raggijeve. Vse oči pa so že uprte k evropskim volitvam, temu, kaj bo izid pomenil za rimsko vlado.