Prisegla je nova turkizno-zelena avstrijska vlada

17-članska vladna ekipa, na čelu katere je Sebastian Kurz, je prisegla pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom. Ta je dejal, da imajo Avstrijci od vlade velika pričakovanja.

Objavljeno
07. januar 2020 12.13
Posodobljeno
07. januar 2020 14.21
Govor predsednika Von der Bellna, v ozadju Sebastian Kurz in Werner Kogler. FOTO: Joe Klamar/AFP
STA
STA
Na Dunaju je položaj uradno prevzela prva turkizno-zelena vlada. Pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom je prisegla 17-članska vladna ekipa Avstrijske ljudske stranke in Zelenih, na čelu katere je Sebastian Kurz. Kot je dejal Van der Bellen, imajo Avstrijci od vlade velika pričakovanja.

Vlada bi se morala »hitro, mirno in vestno« lotiti dela in zlasti poskrbeti za zaupanje državljanov. »To zaupanje državljanov ni samoumevno,« je dejal Van der Bellen.
 

»Moč je oblast in ne cilj«


Vlada bi se morala »hitro, mirno in vestno« lotiti dela in zlasti poskrbeti za zaupanje državljanov. »To zaupanje državljanov ni samoumevno,« je dejal Van der Bellen. »Moč je oblast in ne cilj,« je vladi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še položil na srce.ÖVP ima v novi vladi v skladu z volilnim izidom največ ministrov, in sicer deset, ter še kanclerski položaj. Zelenim pa so pripadli štirje ministrski položaji. Predsednik Zelenih Werner Kogler bo postal podkancler, vodil pa bo tudi ministrstvo za šport.

Gre za prvo turkizno-zeleno koalicijo na zvezni ravni, poleg tega je danes pred predsednikom države prvič priseglo več žensk kot moških – osem od 15 ministrskih položajev namreč zasedajo ženske.

image
ÖVP ima v novi vladi v skladu z volilnim izidom največ ministrov, in sicer deset, ter še kanclerski položaj. Zelenim pa so pripadli štirje ministrski položaji. FOTO: Joe Klamar/AFP


V vladni ekipi je med drugim pravosodna ministrica Alma Zadić iz Zelenih. Njena strankarska kolegica Leonore Gewessler, nekdanja voditeljica okoljske organizacije Global 2000, vodi ministrstvo za okolje. Na čelu novoustanovljenega ministrstva za integracijo pa je Susanne Raab iz ljudske stranke.

Avstrija bo z novo vlado dobila tudi prvo obrambno ministrico - Klaudio Tanner iz vrst ÖVP. Na čelu zunanjega ministrstva bo še naprej karierni diplomat Alexander Schallenberg (ÖVP), notranje ministrstvo bo vodil dosedanji generalni sekretar ÖVP Karl Nehammer, finančni minister pa bo Gernot Blümel prav tako iz ljudske stranke.

Kurz je že drugič prisegel kot avstrijski kancler, a je s 33 leti še vedno deset let mlajši od drugega najmlajšega kanclerja v zgodovini druge avstrijske republike.

ÖVP in Zeleni so začeli pogajanja v začetku novembra, potem ko je ljudska stranka na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov, Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament. Sklenitev koalicijskega dogovora sta Kurz in Kogler naznanila 1. januarja zvečer. Koalicija ima v 183-članskem parlamentu 97 poslancev.

image
Predsednik Zelenih Werner Kogler bo postal podkancler, vodil pa bo tudi ministrstvo za šport; Kurz je že drugič prisegel kot avstrijski kancler. FOTO: Hans Klaus Techt/AFP


Novi ministri bodo posle prevzeli od prehodne vlade pod vodstvom kanclerke Brigitte Bierlein, ki je državo vodila od junija lani. Po propadu koalicije med ÖVP in svobodnjaki (FPÖ) zaradi afere Ibiza je namreč parlament Kurzu izglasoval nezaupnico.