Priština se igra z mirom v regiji

Beograd očita Prištini, da skuša kriminalizirati kosovske Srbe in jih obtožiti za umor Oliverja Ivanovića.

Objavljeno
16. oktober 2019 15.00
Posodobljeno
16. oktober 2019 16.55
Na sever Kosova je danes vdrlo več kot sto do zob oboroženih pripadnikov posebnih enot kosovske policije z oklepnimi vozili. FOTO: Laura Hasani/Reuters
Na sever Kosova je danes vdrlo več kot sto pripadnikov posebnih enot kosovske policije z oklepnimi vozili. V akciji v Kosovski Mitrovici so aretirali dva Srba v okviru preiskave lanskega atentata na zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića.

Beograd očita Prištini, da poskuša kriminalizirati kosovske Srbe in jih obtožiti za umor Oliverja Ivanovića. Direktor urada za Kosovo Marko Đurić je opozoril Prištino, ki uporablja čezmerno silo, da se igra z mirom v regiji in da bo Srbija zavarovala svoj narod na Kosovu.


Preiskava v Prištini in v Beogradu


Do zob oborožene posebne enote Rosu so akcijo izpeljale s 25 oklepnimi vozili in džipi na zahtevo posebnega tožilstva in na podlagi naloga prištinskega temeljnega sodišča. Prijeli so osumljenega srbskega policista Rada Basara, ki je preiskoval umor Ivanovića, ker je osumljen, da je prikrival dokaze. Vodjo policijske preiskave in poveljnika kosovske policije na severu Kosova Željka Bojića še iščejo, pri drugi prijeti osumljeni osebi za organizirani kriminal in prikrivanje dokazov pa so našli več kosov orožja in strelivo.

Umik zahteve za članstvo v Interpolu

Vlada Ramusha Haradinaja je danes prosila za preložitev glasovanja o članstvu Kosova v Interpolu. Po oceni Aleksandra Vučića si je Priština premislila, ker je spoznala, da bo dobila še manj glasov, kot jih je na zadnji skupščini Interpola v Dubaju. Čeprav gre za taktično zmago Beograda, je Vučić opozoril, da še niso rešili strateških problemov. Po mnenju notranjega ministra Nebojše Stefanovića gre za veliko diplomatsko zmago Srbije in mednarodnega prava. Kosovu je generalna skupščina Interpola od leta 2015 že trikrat zavrnila kandidaturo, Priština pa za neuspeh krivi srbsko kampanjo proti članstvu Kosova v Interpolu.


Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred meseci prosil predstavnike mednarodne skupnosti in oblasti v Prištini, naj jim izročijo materialne dokaze, kot so rezultati analize DNK, tulci iz morilskega orožja in posnetki nadzornih kamer. Po njegovih navedbah v Srbiji poznajo celotno zgodbo in motive za atentat na Ivanovića, prepričani pa so, da v Prištini vedo, kdo je morilec. Kot neutemeljene je zavrnil sume, da je v atentat vpleten podpredsednik Srbske liste Milan Radoičić.

Čeprav umor Ivanovića vzporedno preiskujejo v Prištini in v Beogradu, storilcev in naročnikov še niso odkrili. Kosovska oblast je pred današnjo akcijo že prijela trojico Srbov, ki so osumljeni vpletenosti v umor Ivanovića. Podrobnosti preiskave še niso znane, trojici prijetih pa so podaljšali pripor.